Olaszország – Magyarország 2:0

Sárosi bordarepedést szenvedett az első félidőben

Torinó, április 25.

Ragyogó napsütésben, 45.000 néző előtt, a torinói Mussolini-stadionban tartották meg az olasz-magyar Európai Kupa mérkőzést.

Pozzo, az olasz szövetségi kapitány, közvetlenül a mérkőzés előtt megváltoztatta csapatát. Pasinati helyett Frossit és Ferrari helyett Buscagliát szerepeltette.

Dietz Károlynak is meg kellett változtatni csapatát, mert Dudás gyomormérgezést kapott a vonaton. Közvetlen a meccs előtt már meggyógyult, de viszont annyira gyenge volt, hogy nem vállalkozhatott a játékra.

Az olasz csapat összeállítása a következő volt: Olivieri, Monzeglio, Rava, Serantoni, Andreolo, Corsi, Frossi, Meazza, Piola, Buscaglia, Colaussi. Magyarország ebben az összeállításban szerepelt: Szabó – Futó, Korányi – Szalai, Szücs, Polgár – Kocsis, Kállai, Sárosi, Toldi, Titkos.

A magyar csapat kezdte a játékot. Már az első percben magyar támadás gördült végig a pályán, és Kocsis sarokrúgást erőszakolt ki. A bíró egy szabadrúgást is megítélt az olaszok ellen. A

következő percekben az olasz csapat lendült bele előbb a játékba, két támadása azonban eredménytelen maradt. Meazza rúgta kapu mellé a labdát. Már ekkor feltűnt, hogy milyen mereven mozgott a magyar csapat, amelyben csak Korányi mutatta megszokott, villámgyors játékát.

Az első tíz percben mindkét csapatban sorozatos hibákat vétettek. A 15. percig változatos volt a játék. A kapusok könnyű feladat előtt álltak, amit hibátlanul meg is oldottak. Szabónak kétszer kellett közbelépnie.

A 16. percben Titkos ugrott ki a védők közül, sarokrúgást erőszakolt ki, amit Serantoni tisztázott. A 17. percben jutott először jó helyzetbe Buscaglia, az olaszok nagyreményű fiatal csatára, Korányi azonban villanásszerű gyorsasággal ártalmatlanná tette.

A 19. percben Szalay kezelése miatt volt szabadrúgás a magyar csapat ellen, majd szép olasz támadás befejezéseképpen Buscaglia messze kapu mellé rúgta a labdát. A játék lassan a szélső felé terelődött, de Kocsis is, Frossi is sorra elrontotta a legjobb kiadásokat is. Mintha álltak volna a játékosok a pályán.

A szokatlan hőség a magyar csapatot levette a lábáról. A 34. percben szerezték meg az olaszok az első góljukat. Frossi a jobbszélső, lesből indult, ezt a bíró nem vette észre, átadta a labdát a befutó Colaussinak, aki kapura lőtt és a labda védhetetlenül zuhogott a magyar hálóba.

Az első félidő utolsó perceiben Sárosi kapura fejelt, miközben valamelyik olasz védőjátékos a levegőben megrúghatta, mert szünetben Sárosi dr. az öltözőben légzési zavarokról panaszkodott és az oldalát fájlalta.

A II. félidőben ugyancsak lanyha támadásokkal indult meg a mérkőzés. A közönség biztatására aztán az olaszok pergőtűz alá fogják a magyar kaput, de a védelmünk az utolsó pillanatokban mindig megmentette a helyzetet.

Sárosit Andreolo állandóan fogta, ennek ellenére a magyar centercsatár több ízben kitűnő labdákat osztogatott partnereinek, akik azonban ez alkalommal teljesen formán kívül voltak. Meazza minden támadása veszélyt jelentett. Kitűnően foglalkoztatta a két szélső csatárát, ők azonban mellé lövöldözték a labdát.

A 28. percben Szalai Sárosihoz továbbította a labdát, aki néhány csellel faképnél hagyta rendőreit, bombalövést küldött az olasz kapura, de Oliviera elvetéssel kaparintotta meg a labdát és ezzel meghiúsította a kiegyenlítő gólt.

Pár perc múlva Sárosi újból helyzetet teremtett magának, de ekkor Andreolo fellökte centercsatárunkat. Ezután egymás után kétszer szabálytalanságot követtek el az olasz védőjátékosok.

Sárosi szöktette Kocsist, aki lefutott, de visszahúzták őt. Bangerter svájci bíró tizenegyes helyett sarokrúgást ítélt az olaszok ellen, a beadásra Titkos startolt, őt pedig két kézzel fellökték. Ezért is tizenegyes járt volna.

A 36. percben Polgár fedezetlenül hagyta Frossit, aki kapura futott és közvetlen közelről beállította a 2:0 arányú végeredményt. A labda Szalait érintve jutott a hálóba.

A gól után további magyar támadások következtek, majd az utolsó percekben az olaszok kerekedtek fölül, sarokrúgáshoz jutottak, amelyet azonban már nem tudtak végrehajtani, mert a mérkőzés véget ért.