Magyarország – Svájc 5:1 (2:0)

Gyenge ellenfél volt a svájci válogatott!

Basel, április 11.

Nagy szeretettel fogadták Baselben Magyarország válogatott futballcsapatát. Vasárnap délelőtt a városházán Basel főpolgármesterénél tisztelegtek a magyar futballexpedíció tagjai. Az üdvözlésre Erdélyi Ernő, győri tűzoltóparancsnok, az MLSz alelnöke válaszolt.

A végén barátságos eszmecsere fejlődött ki a svájci és a magyar vezetők között és Erdélyi Ernő nevetve megjegyezte, hogy őt, mint tűzoltóparancsnokot azért küldték ki, ha leég a magyar válogatott, kéznél legyen. Végül abban állapodtak meg, hogy érdekes küzdelem lesz a két csapat között és a svájciak – magyar győzelmet tippeltek.

A mérkőzés előtti órában jeges, esős vihar vonult végig Basel felett, amely feláztatta a pályát is, de amikor Langenus, a mérkőzés belga bírája jelt adott a kezdésre, kisütött a nap és 22.000 néző előtt a magyar csapat ezzel az összeállítással ment a küzdelembe: Szabó – Futó, Bíró – Szalay, Szűcs, Dudás - Kocsis, Kállai, Sárosi, Zsengellér, Titkos.

Mindjárt a magyar csapat kezdte a támadást. Sárosi Zsengellérhez adta a labdát, akinek lövését a svájci kapus csak nehezen tudta megfogni. Már az első percekben kitűnt, hogy Sárosira ketten is vigyáznak. Dietz Károly dr., a futballkapitány, erre beszólt a pályára, hogy Sárosi a labdát adja mindig oda fedezetlenül álló partnereinek.

Eleinte változatos akciók voltak. A 15. percben veszélyes svájci támadás keletkezett, de Futó az utolsó pillanatban tisztázta a helyzetet. Egyelőre az volt a helyzet, hogy a magyar csapat támadott és a svájci védők csak Sárosit figyelték. Sárosi kontra svájci védelem volt a harc.

A 26. percben Magyarország csapata megszerezte a vezetést és ezzel el is dőlt a mérkőzés sorsa, mert ugyanebben a percben Gobet, a svájci hátvéd megsérült, kénytelen volt kiállani és a svájci csapat tíz játékosra apadt le.

A magyar vezető gól úgy esett, hogy Kocsis középre irányított labdájára Sárosi és Gobet egyszerre startolt. Sárosi előbb ért oda, mint Gobet, aki közben megbicsaklott és ezt a pillanatot Sárosi kihasználva, belőtte a labdát a svájci kapuba. Gobet-t mindjárt megvizsgáltak: ínhúzódást szenvedett és nem küzdhetett tovább.

Ez kissé nyomasztóan hatott a magyar csapatra. Így egy ideig középen folyt a játék, majd svájci ostrom következett és Abbeglen lövése hajszálnyira süvített el a magyar kapu mellett. A 15. perében Sárosi szöktette Kocsist, aki centerezett, Zsengellér fejelt: 2:0-ra vezettünk. Néhány perc múlva véget ért az első félidő.

Svájci támadással kezdődött a második félidő. A 11. percben Abbeglen lövését Szabó kiütötte, a labdát Abbeglen újra elfogta és odaadta balszélsőjének. Achinek, aki oldalról sarokba helyezte a labdát. 2:1 volt az eredmény, amikor megkezdődött a magyar csapat állandó offenzívája.

A svájciak már nem bírták az iramot és tíz ember mégis nehezebben küzd tizenegy ellen. A magyar csatárok állandó pergőtűz alatt tartották a svájci kaput. A közönség lélegzetvisszafojtva nézte a szebbnél-szebb támadásokat és aztán a gólokat. A 13. percben hiába fogták Sárosit, aki odafejelte a labdát Zsengellérhez, ő viszont remek gólt szerzett. (3:1).

A 16. percben Kállai néhány remek dribli után rohamra küldte Kocsist, aki faképnél hagyta az egész svájci gárdát, ügyesen Zsengellérhez juttatta a labdát. Zsengellér bombaszerű lövéssel 4:1-re javította az eredményt.

Most a svájciak egy támadást erőszakoltak ki és Abbeglen lövése nyomán a labda Futó kezét érintette. Langenus bíró habozás nélkül 11-est ítélt. Wagner svájci csatár a 11-esnél kapu mellé lőtte a labdát.

A magyar csapat pompás akciókat dolgozott ki, majd a 33. percben Dudás a félpályáról előretört, csel-csel, utána odaérkezett a 16-os vonalra, átadta a labdát Sárosinak. Mindenki Sárosihoz rohant, ő azonban visszaadta a labdát Dudásnak és a mosolygóképű fedezetjátékos a belső sarokba rúgja a labdát, oda, ahol a két kapufa összeér. Gyönyörű akció, szép összjáték, remek gól. 5:1.

A magyar válogatott csapat szépen és jól játszott, nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy Gobet sérülése miatt a svájci együttes csonka volt. A védelemben Futó tetszett a legjobban.

A fedezetsorban mindhárman kiváló teljesítményt nyújtottak, de Dudás különösen elemében volt. A csatársorban Sárosi kitűnően dirigált és az ő taktikai érzéke folytán jutottak a többiek kedvező helyzetbe.

Nagy örömet okozott a magyar gárdának Kocsis minden elsöprő fair játéka. Kállai ötlete, Zsengellér eredményessége.