Hirtelen meghalt Szegeden a világháború első sebesültje

Szeged, február 21.

A napokban meghalt itt Balla Ferenc trafikos, negyvenhárom éves volt. Igen kevesen tudják, hogy a szívszélhüdésben hirtelen elhúnyt trafikos a világháború legelső sebesültje és legelső hadirokkantja volt!

1914 július 30-án, kora reggel a cs. és kir. 7. utászzászlóalj egy járőre evezett át a Száván, a szemendriai sziget felé. Öten voltak és mind önként jelentkeztek erre a veszélyes földerítő szolgálatra. Amint a folyó közepébe értek, vad tüzelés zúdult a csónakra és Balla Ferenc őrvezetőt golyó érte.

Az utászoknak sikerült visszavergődni a magyar partra és ott megállapították, hogy Ballának súlyos haslövése van, belsőrészei hét helyen elszakadtak és a golyót nem is tudták eltávolítani a testéből.

Sokáig sínylődött különböző hadikórházakban, többször operálták, azután rokkanttá nyilvánították, de hősies magatartásáért előléptették szakaszvezetővé. A világháború első invalidusa visszatért Szegedre, utóbb trafikengedélyt kapott, megnősült és két gyermek apja lett.

Mivel a trafik rosszul jövedelmezett, Balla ismét dolgozni kezdett régi szakmájában: az asztalosmesterségben. Néhány nappal ezelőtt késő este jött haza az ipartestületből és felesége reggel holtan akadt rá a kövezeten. Szívszélhűdés ölte meg.