Polgárháboru a valutafronton

Spanyolország két részre szakadt s kettévált a spanyol valuta: a pezeta is.
A nemzeti kormány uralma alatt álló területeken forgalomban lévő bankjegyeket lebélyegezték s a bélyeg nélküli bankjegyeket érvényteleneknek nyilvánitották. Viszont a valenciai kormány uralma alatt lévő területen a lebélyegzett bankjegyek érvénytelenek.

Az állandó kereskedelmi forgalom következtében, Franciaországban a polgárháboru megindulása óta mindkét pezeta árfolyamát jegyzik s a jegyzés a harctéri helyzet alakulásának megfelelően változik. Még pedig rendszerint az egyik pezeta árfolyama olyan arányban szokott javulni, amilyen arányban romlik a másik.

A köztársasági valuta jelenlegi árfolyama
Párisban 50 centimes körül mozog s nem sok választja el a julius 8-i mélyponttól, a 46 centimestől. Viszont a salamancai pezeta 1.90 frankra emelkedett. Igy ez a pezeta névlegesen kezdi megközeliteni azt az árfolyamot, amelyen a spanyol valutát a polgárháboru előtt jegyezték, a 2.07 frankot. Azért névlegesen, mert az 1937 novemberi frank értéke jelentékenyen alatta van az 1936 juliusi franknak. Az időközi frankértékcsökkenés figyelembe vétele mellett, a salamancai pezeta értéke 76%-kal, a valenciai 93%-kal csökkent a polgárháboru előtti spanyol pénzértékkel szemben.