A rádiósított jegyzőkönyv

Ma a jegyzőkönyvek korát éljük. A politika, az ipar, a kereskedelem, a bankszakma, de még a nemzetek egymás közötti életében is nélkülözhetetlen lett a jegyzék, amelyhez persze jó jegyzőkönyv kell, amely a tárgyalásokon elhangzott kijelentéseket híven megőrzi.

Egy-egy fontosabb tárgyaláson több gyorsírót is alkalmaznak, akik sok tapasztalattal rendelkeznek s képesek a szenvedélyes légkörben nagy gyorsasággal elhangzó kijelentések megrögzítésére is. Ezt az egyébként már többszörösen kipróbált módot azonban a technikusok agya nem tartotta elegendőnek és ezért igyekezett elektromos jegyzőkönyvvezetőt készítetni.

Gépember ez, amely nemcsak az elhangzott szavakat hanem még azoknak a hangsúlyát is megőrzi. Mint érdekes felvételünkön is látható csinos formában jelentkeznek tárgyaló asztalon az elektromos fülek. Tetszetős külsejű gömbök belsejébe van elrejtve az elektromos fül, a tetején pedig egy kis jelzőlámpa van. Amikor az egyik szónok befejezte a mondanivalóit, akkor az elnök megnyom egy gombot és kigyúl a kis lámpa valaki előtt aszerint, hogy az elnök kinek adta meg a szó jogát.

Ugyanekkor azonban egy távolabb elhelyezett elektromos írógép lemeze is forogni kezd és a mikrofónon át érkező jeleket feljegyzi a viaszlemezre. A tárgyalás végén azután nem kell egyebet tenni, mint a viaszlemezt lassúbb ütemben lejátszani és lejegyezni az elhangzó szavakat.

A szerkezetet számos próbának vetették alá, kitűnően megállta a helyét. Nagy előnye még, hogy az egész berendezés aránylag olcsó. Tíz mikrofonnal teljesen felszerelt berendezés üzemképesen mindössze 2500 pengőbe kerül.