Már divat is van a televízióban

A szegényebb országok rádiósai csak hallanak a távolbalátóról, vagy ahogy odakint nevezik: a televízióról. Csodákról beszélő meséket hallanak és csak halványan tudják elképzelni azt a gyönyört, amiben a gazdag nyugati államok szerencsés polgárainak van részük. Filmek peregnek le előttük, napi eseményeket láthatnak anélkül, hogy ki kellene mozdulniok a szobából.

Szinte megszokott dologgá vált már számukra a távolbalátót ami nekünk csak egy vágyálom. Hogy mennyire fejlett, már odakint a rádió ez ikertestvére, arra talán a legjellemzőbb az, hogy már - divat is van benne. Már nemcsak a technikai csoda köti le az emberek érdeklődését, hanem az is szerepet játszik választásukban, hogy milyen legyen a vásárolandó gép külső alakja.

A szerencsés londoniak diktálják most az iramot a távolbalátás terén. A magyarázata ennek az, hogy a technikusok a májusi királykoronázásra már olyan gépeket szeretnének üzembeállítani, amelyekkel az egész szertartást kitűnően végignézhetik azok is, akiknek nem jutott hely az ötmillió főre becsült közvetlen nézőseregben. Szebbnél szebb gépek jöttek piacra s egyelőre mindközött az viszi el a pálmát, amit itt fényképben is bemutatunk.

Hatalmas zeneszekrényszerű készülék ez, amelynek képeit a katódsugárcső függőlegesen vetíti felfelé, a néző azután a képet egy tükörből szemlélheti vízszintesen. A készülék kezelőgombjai is mind belül vannak úgy, hogy kívülre nem látszik más, mint egy ízléses bútordarab. A szekrény közepén foglal helyet a hangszóró nyílása s az állítható tükörből egész család kényelmesen, karszéket vagy kereveten heverve élvezheti a leadásokat, amelyek már semmi kívánnivalót sem hagynak fenn.

Más kérdés az, hogy ez a páratlan élvezet mennyibe kerül. Ha meghalljuk a készülék árát, amely vetekszik egy komplett családiház vételáréval, akkor talán nem is esik nehezünkre lemondani a különleges, de méregdrága élvezetről azzal, hogy talán lesz ez még olcsóbb is ...


Ujabb kristályos vevő – bámulatos eredménnyel


Már több ízben felrepült a hír és keltett érthető feltűnést és örömöt a rádiós világban; feltalálták a külföldvevő kristálydetektoros rádiót. Valamennyi gépfajta közül ennek lenne a legnagyobb jövője, mert hiszen üzembetartásához nincs szükség drága telepekre vagy hálózati villamos áramra. Sajnos, a hírekről mindeddig bebizonyosodott, hogy a képzelet szüleményei voltak és több volt bennük a jámbor óhaj, mint a megvalósítható tény.

Éppen ezért kell fentartással fogadni minden hasonló hírt, a többi közül azt az orosz jelentést, amely arról szól, hogy sikerült a kristályos vételt annyira tökéletesíteni, hogy ezer kilométeres körzetben minden 10 kilowattos állomást biztosan és hangerősen megszólaltat a fejhallgatóban. Maga a jelentés nem említ éppen elérhetetlen és hihetetlen adatokat.

Különben is tudott dolog, hogy a kristály szerkezetével és hasznosításával éppen az orosz kísérletezők foglalkoztak már a multban is a legintenzívebben. Annakidején óriási reményeket fűztek az úgy nevezett rezgő kristályokhoz, amelyekkel még visszacsatolást is sikerült elérni. Most ezen az alapon jutottak állítólag tovább és üzembiztos szerkezetet sikerült készíteni.

Nincs benne lehetetlenség, csupán az ejti gondolkodóba a joggal tamáskodó rádióst, hogy a hírrel egy időben miért nem bocsátották közzé a gép kapcsolását, hogy ellenőrizhessék az adatokat a többi amatőrök is. Az nem elég magyarázat, hogy gyártási titokról van szó. Tudott dolog ugyanis, hogy éppen a rádiózásban nem lehet gyártási titkot megőrizni, mert azt az amatőrök úgy is egyhamar leleplezik.

Reméljük, hogy mielőbb megjelenik a várva-várt kapcsolási és üzemtechnikai leírás is s ebben az esetben forradalmi korszak következik be a magyar rádiós viszonylatban is. Kevés helyen tudnák jobban használni a külföldvevő detektorost, mint éppen nálunk, ahol olyan nagy foga van vidéken a pénznek....