Franco repülőgépei bombáztak két angol torpedórombolót

London, július 4.
A brit admirális jelentése szerint több bombavető repülőgép – valószínűleg Franco tábornok repülőgépei - bombákat dobtak le a spanyol partok ellenőrzését végző két angol torpedórombolóra. A bombák a hajóktól meglehetős nagy távolságban a vízbe zuhantak és a hadihajókban nem okoztak kárt.

Párizs, július 4.

A Newyork Herald párizsi kiadása és a Journal azt a feltűnéstkeltő hírt közlik, hogy a valenciai kormány miniszterelnöke, Negrin, a francia fővárosban tartózkodott és kíséretében volt Giral spanyol külügyminiszter is. A két lap szerint Negrin miniszterelnök a Giral külügyminiszter a párizsi nagykövetségen tanácskozást folytattak Chautemps miniszterelnökkel és Delbos külügyminiszterrel. A valenciai kormány miniszterei jelentést tettek a spanyol helyzetről és erkölcsi, valamint anyagi támogatást kértek a francia kormánytól. A két miniszter szombat este utazott vissza Valenciába.


Szállításra kész municiótömegek a francia-spanyol határon

London, július 4.
Az angol közvélemény rendkívül súlyosnak látja a nemzetközi helyzetet, a kormány elutasító álláspontja az olasz-német javaslatokkal szemben mindenütt helyeslésre talál.

A baloldali sajtó erőteljesen buzdítja a kormányt, hogy ne tegyen engedményeket. A People című lap azt jelenti, hogy a francia-spanyol határon nagymennyiségű fegyver- és municiókészletet halmoztak fel, hogy azt haladéktalanul Spanyolországba szállíthassák, amikor a londoni benemavatkozási bizottság feloszlik.

Hétfőn délelőttre hívták össze az angol minisztertanácsot, amely a spanyol kérdésben a végső döntést van hivatva meghozni.

A diplomáciai és katonai vezetés most már teljes angol kezekben van, Franciaország mindenben aláveti magát a londoni irányításnak.