Japán kész fegyverrel rákényszeríteni köveléseit a nankingi kormányra

London, július 18.
A Távol-Keletről érkezett vasárnapi jelentések változatlanul rendkívül súlyosnak mutatják a japán-kínai viszályt, amelyben nem hozott enyhülést az Egyesült Államok külügyminiszterének határozott állásfoglalása sem. Tokió lázasan készül a háborúra és a vasárnapi minisztertanács elhatározta, hogy még gyorsabb ütemben folytatja azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek a fegyverek erejével akarják a nankingi kormányra kényszeríteni Japán követeléseit.

A japán hadügyminiszter kijelentette, hogy kormánya hajlandó ugyan folytatni erőfeszítéseit a békés megoldás érdekében, de nem nézheti a kínai csapatmozdulatokat, amelyek, mint mondotta, gyengítik a japán hadsereg erejét. Ezekután – így végződik a nyilatkozat – Japán kénytelen olyan nyomást gyakorolni a nankingi kormányra, hogy Kína kényszerülve legyen teljesíteni a tokiói követeléseket.

A minisztertanács elhatározta azt is, hogy tízmillió yent irányoz elő egyelőre az észak kínai háború költségeire és a képviselőháztól további tizenötmillió hitel megszavazását kéri.

A háborúra való készülődéssel egyidejűleg tovább folynak a japán-kínai diplomáciai tárgyalások is. Vasárnap Hidaka nagykövetségi tanácsos megjelent Vangesingvejnél, a nankingi kormány külügyminiszterénél, akit felszólított, hogy kormánya tartózkodjék minden japánellenes akciótól, különösen csapatok küldésétől. Vangcsingvej külügyminiszter kijelentette, hogy a japán demarsra holnap válaszol.

Pekingi jelentések szerint Japán csak vonakodva bocsátkozik a kínai kalandba

Peking, július 18.
Pekingtől északra japán csapatok és felfegyverzett polgári személyek jelentek meg. Attól tartanak, hogy a japánok be akarják keríteni Nanjuant, ahol a 29. hadtest főhadiszállása van. Tungkenban, Keleti-Hopej fővárosában jelentős japán haderőket, sok repülőgépet és hadianyagot vontak össze. Fengtaj körül a japán csapatok lövészárokrendszert és erődítéseket építenek.

Pekingben nyugalom van. A külföldi megfigyelők azt hiszik, hogy a japánok csak vonakodva bocsátkoznak valamilyen kalandba Kínában, de feltétlenül ragaszkodnak legalább is Tieniein, Peking, Fengtaj és környékük korlátlan ellenőrzéséhez.

Japán körökben megjegyzik, hogy a 29. hadtest csapatai, amelyek a japán ellenes mozgalom vezetői voltak, lassankint megkezdték Peking kiürítését és Paeting felé vonulnak. Mozdulataikat a japánok repülőgépeikről figyelik meg.