A német trónörökös Bécsben

Frigyes Vilmos, a német birodalom trónörököse, április 14-ikén Bécsbe érkezezet, a hol a legnagyobb szivesség fogadta a 19 éves herczeget. A nagy politikai események közt a fejedelmek és fejedelmi vérbeli herczegek látogatása mindig jelent valamit. A német trónörökös e hó 18-ikáig maradt Bécsben.

Ferencz József ő felsége a mult év május 4-ikén tett látogatást Berlinben, a német trónörökös nagykorusitsának ünnepélyén. A fiatal herczeggel uralkodónk nem régiben Münchenben találkozott a bajor régens-herczeg 80-ik születésnapjának megülésekor. Ő Felsége akkor fejezte ki azt a kivánságot, hogy Frigyes Vilmos herczeget óhajtaná Bécsben látni. Erre elhatározták Berlinben a látogatást, mely egyszersmind viszonzása legyen Ferencz József ő Felsége berlini látogatásának.
Az Ausztria-Magyarország és Németország közt való barátság és szövetség nyert kifejezést ebben a látogatásban.

Frigyes Vilmos német trónörökös április 14-ikén reggel 8 óra 30 perczkor érkezett meg az ünnepiesen feldiszitett éjszaknyugati pályaudvarra, a hol az uralkodó, a főherczegek, Eulenburg herczeg német nagykövet a német nagykövetség tagjaival, Szászország és Bajorország követei fogadták. Ő Felsége és a trónörökös ezután a nyitott hintókban mentek a városba. Az első kocsiban királyunk és a trónörökös foglaltak helyet, követték a főherczegek.

Az utczákon a rosz időben összagyűlt nem nagy számú közönség ő Felségét és vendégét lelkes tüntetésben részesitette. A Hofburgban várakozott gróf Goluchovszky közös külügyminiszter, Széll magyar és Körber osztrák miniszterelnök. A bemutatkozások után a trónörökös lakosztályába vonult. Délelőtt fél 10 órakor ő Felsége a trónörököst hosszabb magánkihallgatáson fogadta. Délben ő Felsége a vendégek lakosztályában visszaadta vendégének a látogatást.