Mikecz államtitkár beszéde Nagykátán

Nagykáta, szeptember 26.
Vasárnap a NEP nagykátai szervezete gyűlést tartott, amelyen Kaas Andor báró megnyitója után Mikecz Ödön igazságügyi államtitkár mondott beszédet.

- Mi magyarok, - mondotta – még nem értük el nemzeti céljaink teljességét. De ha a kivezető utat keressük, ezt nem találjuk meg egymás elleni gyűlölködésben. Nem találjuk meg, ha nem akarjuk meghallgatni mások becsületes meggyőződésből fakadó szavát.

Foglalkozott ezután Olaszország és Németország nagy átalakulásával és kijelentette, hogy Németország ma egyik legdöntőbb jelentőségű erőtényezője a világnak, de azért nem szabad azt mondani, hogy a módszerek, amelyeket Németország választott, Magyarországon is alkalmasak volnának.

- Nem az a célunk, - folytatta – hogy félig kiforrott, félig éretlen gondolatok kedvéért kísérletezzünk a magyar néppel. Mi nem indulhatunk ködös elméletek után. Jelszavak divatja kedvéért a kormány nem dobhatja oda a gyeplőt. Mi ebben az országban rendezett szabadságot akarunk! Ahhoz, hogy megállapítsuk, milyen világnézet alapján áll egy mozgalom, szükségtelen jobboldali, vagy baloldali meghatározást használni. A miniszterelnök megmondta, hogy ebben az országban eldőlt a világnézeti harc. Csak cselekedetekkel teljesíthetjük a vállalt szolgálatot, nem pedig szót szóra halmozva. Az igazság igazság akkor is, ha csöndesen mondják ki s a valótlanságokból akkor sem lesz igazság, ha ordítják azokat!