Ostrom a titokzatos Mount-Everest ellen

Hugh Ruttledge angol őrnagy Budapesten beszél a világ legmagasabb hegyének – a Szellemek Trónusának – meghódításáról.

A Mount-Everest, a Himalája tibeti hegyóriás csoportjának és az egész földnek legmagasabb csúcsa. 8840 méternyire emelkedik a jeges sziklákkal borított csúcs a magas levegőrétegekbe, ahol emberi szervezet számára csaknem kibírhatatlan és életveszélyes a tartózkodás. A tibetiek ezt a csúcsot a Szellemek trónusának nevezik, amelyhez élve nem érhet el soha ember. És van is némi igazuk a Dalai Láma híveinek.

A Mount-Everestnek erre a csúcsára még nem jutott fel sohasem ember. A kísérletezők közöl sokan lelték halálukat a néma hegyóriás végtelen hómezőin, gyilkos jégszakadékaiban. Éppen ezért világhírű sir Hugh Ruttledge angol őrnagy neve, mert ebben a pillanatban ő az, aki expedíciójával az életveszélyes nehézségek egész sorozata után legjobban megközelítette a Szellemek trónusát.

Sir Hugh Ruttledge nemrégen ellátogatott Budapestre is, hogy beszámoljon a Mount-Everest nagy ostromának izgalmas részleteiről. A világhírű angol katona őszhajú, de mégis fiatalos férfi, akin nem látszik meg, hogy már elmult ötven esztendős. Az expedícióról csendes, szerény szavakkal beszél.

- Az emberiségnek - mondja, - régi álma már a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása. Ezzel már a világháború előtt is megpróbálkoztak, de az első igazán tudományos előkészítésű nagy expedíció 1921-ben indult a Mount-Everest felé. A londoni Királyi Földrajzi Társaság és Alpine Club készítette elő ezt az expedíciót, amely oxigéntartályokat is vitt magával, hogy a levegő ritkasága által bekövetkező veszélyek ellen védekezni tudjon.

Az expedíció tagjait Howard-Bury ezredes vezette és 1921 május 18-án indultak neki a nagy feladatnak Darzsilingből, ahol a magyarok, tudós, nagy halottja Körösi-Csoma Sándor elvan temetve. Ez az expedíció 7620 méter magasságig eljutott s minden másféle méternél élelmiszerraktárakat állított fel, hogy a következő évi expedíció könnyebben menjen. Ezeknek az élelmiszerraktáras tanyahelyeknek volt köszönhető, hogy 1922-ben Mallory, Morshead és Somerwell 8170 méter magasságig feljutottak a 7620 méternél lévő tanyahelyről.

Itt azonban a Mount Everest szellemei mintha feldühödtek volna a vakmerőségen - hiszen a három embertől már csak 670 méternyire volt a Szent Csúcs – és rettenetes jég és hóviharral visszakergettek őket. A három ember borzalmasan összefagyva, halálos betegen vánszorgott vissza a táborhelyre.

Néhány nappal később az expedíció másik két tagja Finch és Bruce kapitány oxigéntömlőkkel feljutott 8290 méter magasba. De a hideg olyan kegyetlen volt és a szélvihar, amely csaknem állandó a csúcs körül, olyan erősen tombolt, hogy nekik is visszakellett térniük. Ha nem is sikerült a csúcsot elérniük, mégis sok hasznot hajtott útjuk, amelyet a mi expedíciónk nehezen tudott volna nélkülözni.