A mindentudó fotocella

A rádiólámpa és a fotocella az a két találmány, amelyet a legtöbb formában tudott hasznosítani eddig a technika. Mindkettő nélkülözhetetlenné vált már és ha máról holnapra eltűnne a földről a fotocella és a rádiólámpa, bénultan állanának meg az ipari gépek légiói, amelyek e két testvértalálmány nélkül nem létezhetnek.

A rádiólámpa sokoldalú felhasználásáról már ismételten volt szó. Most a fotocella használhatóságának bizonyítására sorolunk fel néhány esetet, ahol rendkívül hasznos feladatot tölt be ez az aránylag egyszerű szerkezet, amely a rájutó fénysugarakból elektromos áramot állít elő.

Az amerikai gyárakban a veszélyes munkagépeket már felcserélték fotocellával. Ha a munkás keze vagy valamely más testrésze olyan közel kerül a géphez, hogy az esetleg elkaphatja és összezúzhatja, a fotocella ezt nyomban észreveszi és még mielőtt bekövetkezett volna a szerencsétlenség, azonnal megállítja a gépet.

Fotocellával olvassák meg az embereket például a múzeumokban, színházakban, könyvtárakban. Ugyancsak ilyen számlálószerkezet ügyel a hidak bejáratainál a közlekedési eszközökre. Ha már annyi gépet, kocsit számolt össze, hogy az a híd teherbíróképességét meghaladná, akkor automatikusan vöröslámpát gyujt és ezzel tilosat tovább kocsiknak mindaddig, amíg a hidat túlterhelték.

A veszélyes uccakereszteződéseknél felállított fotocella ügyel arra, hogy ha autó közeledik, akkor vörös lámpa jelezze ezt a kereszteződéseknél.

A betörök elleni védekezés terén már régen nélkülözhetetlen ez a szerkezet. Nemcsak riasztójeleket, fényképezőgépeket működtet abban a pillanatban, amikor tilos területhez érkezik az avatatlan, hanem újabban már az őrzendő fülkét könnygázzal, sőt vízzel is elárasztja.

Nem nélkülözheti a becsaphatatlan fotocellát ma már a fejlett kelmegyártás. A szövetek színét fotocella analizálja, ez keveri ki a színeket és biztosítja, hogy a gyártásból kikerülő, anyagok pontosan azonos színösszetételnek legyenek.

A nyomdászatban is számos helyen alkalmazzák már, így ha a gyorsan dolgozó rotációs nyomógépben elszakad a papír, a fotocella azonnal megállítja a gépet és elejét veszi annak, hogy a szakadt papír a gép között összecsomósodjék, amit csak hosszas munkával lehet eltávolítani a hengerek közül. Ugyancsak ügyel arra is, hogy a hengereken elegendő festék legyen, mert ha hiányzik s emiatt, szürke, olvashatatlan lesz a nyomás, akkor nyomban csenget és felhívja a gépmester figyelmét a hibára.

Az emberi szem hamar kifárad a színek válogatásában. Ezért a nagy dohánygyárakban a szivarokat fotocella válogatja ki és az egyszínű szivarokat külön-külön rekeszekbe gyűjti. Hasonló célra használják a fotocellát a gombgyárakban is. Kanadában még a babot is fotocellával futószalagon válogatják széjjel.

Frappáns szerepe van a fotocellának a nagygyárak energiatermelő központjaiban. Igy például ügyel arra, hogy a szenet minél gazdaságosabban égessék el. Ha a szén nincs kellően kezelve, nincs elegendő levegője a tűztérnek vagy az túlsok, akkor az energia nagyrésze füst alakjában távozik el a hatalmas kéményeken.

Ezt a fotocella azonnal jelzi a műszaki igazgató asztalán. Mihelyt a megengedettnél sötétebb a füst a kémény szájánál, a fotocella jelzést küld az igazgatónak, aki azonnal intézkedhet anélkül, hogy a kéményt látná.