A Ferencváros kiverte az Austriát a Középeurópai Kupából

Ferencváros – Austria 6:1 (2:1)

Huszonötezer néző a trópusi hőségben az üllői úti pályán. Ki gondolta volna, hogy az üdítést nyújtó strandok helyett a Ferencváros - Austria Középeurópai Kupa mérkőzésre özönlik ennyi ember! A Ferencváros bécsi 4:1-es csata vesztése csodálatosképpen nem tette reménytelenné a magyar futballtársadalmat. Bámulatos bizakodással beszél mindenki a Ferencváros elkövetkezendő gigászi harcáról.

A játékos-öltözőket valóságos testőrség védi. Csak a legnagyobb ügyesség árán lehet bejutni. Nem is szabad ilyenkor zavarni a csapatokat. Megtudjuk, hogy egyik csapatban sincs változás.

A Ferencváros így fog felállni: Háda - Tátrai, Korányi – Hámori, Polgár, Lázár - Táncos, Kiss, Sárosi, Toldi, Kemény.
Az Austria: Zöhrer – Andritz, Sesta - Adamek, Mock, Nausch – Riegler, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Neumer.

Pokoli hangzavar dübörög a csapatok megjelenésénél. A hangulat máris puskaporos. Fülsiketítő fütyülés, mert az Austria nem üdvözli a közönséget. Dattilo olasz bíró felemelt karral köszönti a két nagy tribünt. Ez feloldja kissé a feszültséget.

Az Austria kezd nap ellen, de máris Táncost kell szerelni Sestának, Sindelar törne ki, de hárman is rajta vannak. Tátra csak nagy faulttal szereli Neumert. Riegler durrant futtából fölé, hogy újra a Ferencváros járjon elől. Táncos mellé lő.

A 6-ik percben Ferencváros-gól! Andritz fellöki Táncost a 16-os oldalvonal közelében. Táncos íveli be a labdát, Kemény hihetetlen magasra ugrik és a fejes védhetetlen. 1:0-ra vezet a Ferencváros. A bécsi meccs alapján 4:2.

Sárosi káprázatos labdája Keményt hozza helyzetbe, de az úgy megijed a rárohanó Adamektől, hogy elrontja a helyzetet. Az Austria azonnal Háda kapuja előtt terem, Sindelar egyet mozdul és máris sakk-matt a magyar védelem.

Tátrai tisztáz az utolsó pillanatban. Újra Sindelar tör ki, de most meg mellé lő. Sesta addig keresi az alkalmat a Toldival való összecsapásra, amíg sikerül. Sesta átmegy Toldi oldalára és minden ok nélkül nekiugrik a magyar csatárnak. Toldi elterül.

Szerencse, hogy korlát övezi a pályát, különben meglincselnék. Sárosi kitör, remekül lő. Zöhrer nehezen véd. Az Austria szórványos támadásai megzavarják a Ferencváros-védelmet.

A 24-ik perc újabb magyar gól! Kiss megy előre a labdával, 20 méternyire a kaputól csak úgy találomra előreíveli a labdát. Sárosira senki sem vigyáz, azt hiszik, mellé megy a labda, de Sárosi szerényen odailleszti a cipője hegyét és újra zörög a háló Zöhrer kapujában. 2:0 a Ferencváros javára.

Már csak 4:3-ra vezet az Austria! A biztatás egy pillanatra sem szűnik. Mint az ördögök úgy harcolnak a magyar fiúk. Táncos beadását Toldi kapásból mellé lövi, majd Sárosi agyafúrt labdája hozza helyzetbe Táncost, aki mellé bombáz. Andritz leteríti Keményt.


Sesta kornerre menti Kiss támadását. Szédületes iram! Az Austria két támadása lesen akad meg. Állandóan támad a Ferencváros. Az iram csak pillanatokra szűnik! Háda káprázatosan védi Neumer lövését.

Dattilo játékvezető mindent észrevesz. Jerusalem elrúgja a szabadrúgásra letett labdát, 43 perc! Újra, mint már annyiszor, Sindelar utolérhetetlen futballzsenije juttatja páratlan gólhoz az Austriát. Riegler beadását Stroh fogja, azután Sindelarhoz gurítja.

Sindelar csak egy pillanat töredékéig tartja magánál a labdát, aztán mint egy mesterlövész, megcélozza a kaput s a labda 25 méterrel torpedó módjára süvít a jobb kapufa mellett a Ferencváros hálójába.

Nincs az a kapus, aki ezt a lövést védhette volna, de talán olyan csatár sincs, aki még egy ilyen gól tudna lőni. Sindelar ugyanilyen gólt lőtt az Újpest ellen is. Akkor azt mondták, hogy ilyen gól csak minden öt évben sikerül. Sindelar bebizonyította, hogy nála gyakori eset az ilyen gól.

A Ferencvárost megzavarja a váratlan gól. A hátralévő két percben az ingadozó ferencvárosi fedezetsor és védelem mellett veszedelmesen érik az Austria újabb gólja. Szerencsére azonban sikerül megúszni nélküle.

A félidőben tehát 2:1-re vezet a Ferencváros az Austria ellen, a bécsi meccset is figyelembe véve, most 5:3-ra vezet az Austria. A hátralevő 45 percben két gólt kell lőnie a Ferencvárosnak, hogy legalább döntetlenné tegye az eredményt.

Az öltözőben valósággal önkívületi állapotban zuhannak a játékosok a masszírozó padokra. A rettenetes hőség és a szünet nélküli tempó halálra fárasztotta őket. Az öltözőajtókat azonnal lezárják. Csak azt látni, hogy vizes szivacsokkal és jeges vízzel lelt vödrökkel szaladgálnak ki és be az ajtókon.

A hőség miatt kissé többet pihennek a csapatok, mint máskor. Kivonuláskor az Austriát ismét óriási füttykoncert fogadja, a zöld-fehéreket viszont tomboló „Fe-renc-vá-ros, Fe-renc-vá-ros!” Most már lement a nap, a levegő lehűlt, frissebben mozognak a játékosok, különösen az osztrákok.

A 4. percben Tátrai megnyomja Neumert, aki elterül, és fekve marad a földön. Izgatottan berohan a játéktérre Schwarcz dr., az osztrákok vezetője, de kiderül, hogy semmi baj nincs. Neumer feláll és már játszik is tovább.

A következő percben Dattilo játékvezető szabadrúgást ad a Ferencváros ellen, mert szerinte Sárosi megrúgta Sestát. Lázár könnyelműsködése aggasztja a nézőket. A 13-ik percben Sárosi Toldihoz gurítja a labdát, a ferencvárosi tank Keményhez továbbítja.

A szélső egészen lemegy a kornervonalig, onnan beadása gyönyörűen száll át a másik oldalra és egy pillanat múlva Kiss fejéről már a hálóba jut a labda. 3:1. Óriási hangorkán tombol. Az emberek berohannak a játéktérre, csókolgatják a játékosokat.


Csak a rendőrök tudnak rendet teremteni. Az egyik páholyban felsikolt Turai Ida:
- Még egy gól és kiegyenlített a Ferencváros.
Irtózatos ostrom alatt áll az Austria kapuja. Egymásután viharzanak a támadások és két perc múlva bekövetkezik, amire csak titokban számított mindenki: a kiegyenlítés!

Toldi odarúgja Keménynek a labdát. A szélső egy-két csellel szabadra játssza magát és aztán lő. Sesta megpróbálja testével feltartóztatni a labdát, de nem éri el és közben Zöhrer a kapust is megtévesztette. A labda pedig már a hálóban táncol, 4:1-re vezet a Ferencváros. Tombolnak a nézők. Az emberek örömükben önfeledten felugrálnak helyükről.

 
A korzó közönsége ismételten berohan a zöld gyepre és csak nehezen tudják a rendőrök visszaterelni a táncoló, ugráló embereket. És a Fradi tovább ostromol. Újabb és újabb támadások teszik erőpróbára az Austria védelmét.

A zöld-fehéreknek minden sikerül. Sárosi a dirigens, Toldi a erő, Táncos és Kemény a gyorsaság, Lázár a technika képviselője. Mind-mind pompásan játszanak. Az osztrákok azt sem tudják, hogyan védekezzenek, merre kapják a fejüket.

Csak durvaságokkal tudják feltartóztatni a folyamatosan gördülő ferencvárosi támadásokat. Andritz teljes erővel fellöki Keményt, az erőszakos Seszta Kissnek megy neki: minden pillanatban újabb és újabb szabadrúgást ítél a bíró a bécsi csapat kapuja felé. A Ferencváros pedig lankadatlan erővel küzd tovább.

A 34. percben Táncos kapja a labdát. Egyedül van elől, nem tudja, kinek adja, de már jön Toldi, rohan, robog teljes gőzzel előre és a középre tartó labda éppen jókor ér eléje.
- Géza, Géza! – üvöltenek a tribünről és Géza megint remekel, irtózatos lövése feltartóztathatatlanul zúdul a hálóba. 5:1!

Őrjöng a publikum, soha nem hallott hangzápor, az ember a saját szavát sem érti. A játékosok egymást csókolgatják, közben egy kisgyerek kezében szódásüveggel odaszalad a játékosokhoz és lespricceli a fáradtságtól és a nagy melegtől kimerült zöld-fehéreket. Megy tovább a játék.

A 38. percben azután a Ferencváros végleg bebiztosítja magának a továbbjutást. Mint a szélvész rohan a jobbszélen a kis Táncos, viszi, viszi a labdát, remek beadás is és Toldi megint brillíroz, fejéről kerül a hálóba a labda: 6:1!

Ezt az örömet már nem lehet leírni. A berlini olimpiász óta nem volt ilyen szenzációs sportesemény, ennyire világraszóló magyar teljesítmény! Az állóhelyen, ahol a ferencvárosi tagok tartózkodnak, örömtüzeket gyújtanak jelképezve: ég az Austria.

A játéktéren már az utolsó akciók folynak, még Sárosi rúg egyet az osztrák kapura és Dattilo a mérkőzés végét jelzi. Ebben a pillanatban a nézők berohannak a pályára, az egyik csoport Sárosit, a másik Táncost, a harmadik Toldit veszi a vállára és így diadalmenetben viszik a játékosokat egészen az öltöző ajtajáig.