Válságosra fordult a 80 éves Tamássy táborszernagy, Przemysl hősének állapota

Vasárnap válságosra fordult Tamássy Árpád nyugalmazott táborszernagy állapota. A 80 éves agg hadvezér, Przemysl hőse, szívgyöngeségi rohamokkal küzd. Tamássy táborszernagy mint a 23. honvéd gyaloghadosztály parancsnoka, legendás hírnevet szerzett magának Przemysl vára védelmében.

A várparancsnok ugyan Kuzmanek Hermann tábornok volt, de az erődökben és a külső földsáncvonalakban Tamássy gyalogsága viaskodott hosszú hónapokon át az oroszokkal. Mikor az éhség Przemysl rombadőlt falait megnyitotta az ellenség előtt, az ostromló orosz hadak parancsnoka Artamanov gyalogsági tábornok könnyes szemmel ölelte át Tamássy Árpádot és így szólt hozzá:
- Az oroszlánok oroszlánja!

Tamássynak és honvédeinek lehetett azt köszönni, hogy Przemyslben fogságba került tisztekkel és legénységgel szemben mindvégig megkülönböztetett tiszteletet mutatott az ellenség. Tamássy és tisztikara karddal az oldalán utazott Oroszországba, a hadifogságba.

Később 1916-ban betegsége miatt hazaengedték. 1917-ben meggyógyult, hadtestparancsnok lett és a háború végéig a harctéren tartózkodott. Tamássy Árpád bátyja. Tamássy Béla nyugalmazott altábornagy nemrégen halt meg, 92 éves korában. Vasárnap este az orvosok szerint Przemyls hősének állapota aggasztó.