Romulus és Remus a futballpályán

A Ferencváros csapata 30.000 néző előtt 4:2 (1:1) arányban legyőzte a római Laziot

A kora délutáni eső kis tengerszemeket vetett az üllői úti elé, amelyet vasárnap délután fél háromtól fél négyig ostrom alá vett a közönség. A Ferencváros – Lazio Középeurópai Kupa-mérkőzés nagy sport- és idegenforgalmi esemény.

Bukarestből, Kolozsvárról és Nagyváradról különvonat érkezet a szombati Hungária - Venus és a vasárnapi Ferencváros – Lazio mérkőzés megtekintésére. Külön autóbuszok és autók hozták az előkelő közönséget Rómából. A nép valósággal özönlik az FTC – MÁVAG előmérkőzés alatt.

Félnégy elmúlt pár perccel, amikor udvarias tapsok kíséretében pályára lép a római Lazio csapata. Kék-fehér dressz van a pompás alakú játékosokon. Mindegyik erős, izmos: férfiszépségek.

Mennydörgésszerű tapsorkán között érkezik a Ferencváros, amely így áll fel: Háda – Tátrai, Korányi – Magda, Polgár, Székely – Táncos, Kiss, Sárosi, Toldi, Kemény.

A labdát a kezdésnél Piola rúgja el és mindjárt az olaszok indulnak frontba. Csapatösszeállításuk a következő: Blason – Zacconi, Monta – Baldo, Vinni, Milano – Busani, Marchini, Piola, Cameleze, Casta. A 2. percben szólal meg először a csehszlovák Krist sípja, szabadrúgást ítél a Ferencváros ellen, mert Polgár szabálytalanul szereli Piolát.

Az első gólhelyzete a Ferencvárosnak van: Kemény beadásából Toldi fölé lövi a labdát. Utána Sárosi forgolódik a labdával, átadja Toldinak, az olasz kapus véd. És most megismerkedünk Piolával, az olasz futballsport legújabb szeme fényével, akinek bizony minden mozdulata veszélyt jelent a magyar kapura.

Ide-oda kígyózik a védőjátékosok között. Polgár nem tudja fogni még kézzel sem és sokszor csak a szerencse ment meg bennünket attól, hogy Piola ne lőjön gólt. Az olaszok ritkábban, mi többet támadunk, de csatársorunk sokat tartogatja a labdát.

Dübörögve biztatja a tribünök népe a Ferencvárost és felszabadulnak a lelkek, amikor a 21. percben Táncos beadásánál a labda Sárositól Toldihoz pattan és ő a ráfutó hátvédek mellett kapuba gurítja. Viharos taps köszönti az első gólt.

Most kellene rákapcsolni, de Kiss mintha elfelejtett volna futballozni. A védelem is sokat hibázik, nincs találékonyság a csatársorban. Viszont Busani, az olasz jobbszélső lefut, Székely valósággal bekíséri őt a kapuba. Busani kiegyenlít: 1:1.

A másik percben Piola már megint gólhelyzetben van, de Háda beleveti magát a lövésben. Piola és ismét Piola! Csütörtök este az egyik szálloda teadélutánján táncolt Polgár és Piola. Ott Polgár győzött, most Piola a jobb.

Felnyomulnak az olaszok és bizony, ha Korányi nem volna olyan gyors, megeredne a góleső. Csodálatos védekezés. Az első félidő utolsó tízpercében a Ferencváros pergőtűz alá fogja az olasz kaput. A római védelem azonban csodálatosan védekezik.

Mintha ágyúból lőnék ki a játékosokat, úgy pattannak előre és ahol a labda, ott robban az olasz védelem bombája. Toldit lökik. Sárosit gáncsolják. Magda beadását Kemény kapufának fejeli. Pompás küzdelem volt ez. Sajnos, eredmény nélkül.


A második félidő gyengén kezdődik, még mindig sok a hiba a Ferencvárosban. Ide-oda kapkodnak. Aztán percről percre kiderül, hogy a második félidőben más Ferencváros és más Lazio játszik, mint az elsőben.

Piola hátulról belerúg Tátraiba, ezért bírói figyelmeztetésben részesül. Most felnyomul a Ferencváros és félóráig „kezében” tarja a mérkőzést. Sárosi szökteti Táncost, beadását Sárosi elveszti.

A 9. percben Sárosi rájön arra, hogy őrzői faképnél hagyták, felhasználja a pillanatot és leadás helyett gyönyörű gólt lő. 2:1.

Még ebben a percben újra kitör Sárosi, összeütközik az olasz védelem és a magyar centercsatár begurítja a labdát az üres kapuba, de a mérkőzést vezető bíró nem ítél gólt. Az öltözőben erről azt mondotta nekünk a bíró, hogy Sárosi kezelése miatt már akkor szabadrúgást jelzett, mielőtt még a labda a hálóba került volna.

Parázs tüntetés és füttykoncert keletkezik, a játékosok is reklamálnak a bírónál, aki a Ferencváros szabályos gólját nem adta meg. A zöld-fehér támadó sor tovább dolgozik.

Sárosi szökteti Keményt, aki lefut. Közben Toldit fellökik és az előrerohanó Keményt hátulról elgáncsolják. A bíró tizenegyest ítél. Ezt Sárosi helyezi szépen a hálóba. A 14. percben 3:l-re vezet a Ferencváros.

Az olaszok azonban nem adják fel a küzdelmet, Piola elől harcol, mint Romulus, a védelemben pedig ott van Viani, a római Remus. Mintha tényleg farkastejen nevelkedtek volna, elszántan és vadul harcolnak a római csapat győzelméért.

És Piola-Romulusnak a 13. percben sikerül elfognia a Háda által kiütött labdát, amelyet estében is a kapuba lő (3:2).

Tovább folyik a nagy csata, megint támad a Ferencváros. Kemény beadásánál Toldit kézzel fellökik és a bíró megint tizenegyest ítél. Ezt már nem veszik oly egykedvűen tudomásul a rómaiak, öklüket mutogatják Krist bíró felé. Végül Sárosi megint nyugodtan belőheti a tizenegyest. A 30. percben 4:2-re vezet a Ferencváros.

Izgalmasabb lesz a harc és a Ferencváros támadásait most már egymásután szabálytalanul akasztják meg a római védőjátékosok. Sárosit megint elgáncsolják gólhelyzetben, de most már nem mer tizenegyest adni a játékvezető.

Mind izgalmasabbá válik a mérkőzés, és amikor Toldi fellöki az egyik olaszt, a pálya szélén álló Viola József, a Lazio magyar származású trénere durván megsérti a magyar játékost, Toldi magából kikelve rohan Viola felé.

Szerencse, hogy a játékvezető meg tudja akadályozni a komolyabb fejleményeket. Pár percig az Üllői-úton is kísértett a bécsi stadion olasz-osztrák futballbotrányának emléke. A mérkőzés után egyébként Springer Ferenc dr. kijelentette, hogy Violat botrányáért hivatalos úton kérnek elégtételt az olasz futballszövetségtől.

A sértegető és botrányt okozó Violának, aki a pálya szélén gúnyolta a Ferencváros játékosait, megbüntetését kérik.

Az utolsó percekben megered az eső, a Ferencváros támadásai alábbhagynak, és most felnyomulnak az olasz. Busani középre adja a labdát. Piola két lépésről kapura fejeli. Háda kifutással menteni akar, de nem tudja elfogni a labdát, ott terem Korányi és tisztázza a helyzetet.

Vége a meccsnek, az olaszok felállnak a pálya közepére, a közönség udvariasan megtapsolja őket és aztán a tömeg ünnepli a győztes ferencvárosi játékosokat.