Sárosi legyőzte a csehszlovákokat

Magyarország – Csehszlovákia 8:3 (2:2)

A Hungária-úti pálya 25.000 főnyi közönsége vasárnap délután nyolcszor pattant fel a helyéről, nyolcszor harsant fel az üdvrivalgás, a hatalmas nézősereg mindannyiszor boldog mámorban tapsolta a szebbnél-szebb magyar gólokat.

A tribün fölött a rádióban a csehszlovák és a magyar szpíker, az egyik természetesen vidáman, a másik szomorúan konferálja be a gólokat. Világszárnyra kelt a hír, hogy a magyar válogatott csapat Európai Kupamérkőzésen 8:3 (2:2) arányban megverte a csehszlovákokat.

Negyednégykor, amikor az osztrák-magyar ifjúsági mérkőzés véget ért, már „tout Budapest” ott volt a Hungária-úti sporttelepen. A pálya főárbocán a csehszlovák, a magyar, a német és az osztrák zászlót lengeti a szeptemberi szellő.

A csehszlovák válogatott csapat újszerű dresszében fut ki elsőnek a pályára. Fehér trikó, gyászkarszalaggal és halványrózsaszín nadrág az öltözet. Udvariasan fogadja a magyar közönség a vendégeket. De amikor a magyar csapat a szokásos meggypiros trikóban és fehér nadrágjában kifut a pályára, megreszketnek a tribünök az üdvrivalgástól.

Aztán jön Bauwens dr., a német játékvezető teljes bírói segédletével, Klug és Boronkay határbírókkal. Sárosi és Planicka, a két csapatkapitány eldönti a helyválasztás és kezdés kérdését. Mielőtt azonban kezdenének, kegyeletes perc következik.

A himnuszok után a csehszlovák futballisták és vezetőik félkört formálnak és arccal a csehszlovák zászló felé fordulva, merev vigyázz állásban tisztelegnek Masaryk emlékének. Azután felállanak a csapatok és megkezdődik a magyar-csehszlovák Európa Kupa mérkőzés.

Magyarország
csapata: Csikós – Futó, Korányi – Magda, Turai, Dudás – Sas, Sárosi, Zsengellér, Cseh, Kemény.
Csehszlovákia csapata: Planicka – Burger, Ostyroky – Mourek, Svaton, Kolsky – Riha, Kios, Sobotka, Nejedly, Rule.

Zsengellér indít, Csikós fogja az első labdát Dudás hazaadásából, Riha lefut, de beadását Turai pompás tempóérzékkel szedi el a belsők elől és máris előrevágja Zsengellérnek, aki Sasnak ad, majd Sárosi és Cseh kapja a labdát, a lövés azonban visszapattan a védőkről. Riha elfut, gyenge, de helyezett lövését Csikós elvetéssel menti. A magyar csapat támad, Sárosi remek dolgokat csinál. Osztogat, felszabadít és lő.

A 10. percben mi érjük el az első sarokrúgást, de Kemény rosszul lövi. Cseh háromszor is elveszti a labdát és emiatt elégedetlenkedik a közönség. Villámgyors csehszlovák támadás váltja fel a magyar fölényt, de Sobotka éles lövését Csikós pompásan kapja el.

A 15. percben vezet a magyar csapat. Sas előreadja a labdát Zsengellérnek, akinek lövése a tömörülő védőkről újra Sas elé pattan. A mozgékony magyar szélső ismét visszavonja a labdát Zsengellérnek, aki bombalövést küld a kapura és a labda a hiába vetődő Planicka mellett a belső kapufáról bepattan a hálóba. 1:0.

Rule vezeti bosszuló rohamra a csehszlovák csatársort, de Korányi villámgyorsan közbelép. Nagy a magyar fölény! A 23. percben mégis kiegyenlítenek a csehszlovákok. Riha elfut, zavartalanul közeledik a kapu felé. Csikós csak kifutással menthetne, de egy gondolatot késik, és a szélső átemeli fölötte a labdát, amely a hálóba hull. Futó még megpróbálja ugyan kirúgni a labdát, de csak beljebb segíti. 1:1.


Cseh pompás labdát ad Keménynek, aki gyilkos lövést irányít, de – fölé. A 28 percben vezetéshez jut a vendégcsapat. Magda és Futó „átjáróház” a csehszlovák csatársor számára és a csehszlovák balszárny könnyedén jut a magyar kapu közelébe. Korányi már hiába rohan át a másik oldalra, hogy mentse, ami még menthető. Rule bevágja a labdát a magyar kapuba. Csehszlovákia 2:1-re vezet.

Nagy az elkeseredés a nézőtéren. Ráadásul továbbfolyik a csehszlovákok pontos passzjátéka a magyar kapu felé, Boronkay az egyik határbíró, olyan hevesen int le egy lesállást, hogy eltörik a zászlója. Kemény elront egy jó helyzetet. Turai szabadrúgása a külső hálót éri és sokan már gólt kiáltanak. A 36. percben sikerült a kiegyenlítés.

Cseh ideális labdáját ad szélsőjének, Kemény lefut, azonnal bead és Sárosi, aki nagy rohammal érkezik a helyszínre, magasra emelt lábbal védhetetlenül lövi a labdát a felső léc alá. 2:2. Kiegyenlítettünk!

Kemény a tisztán álló Csehhez gurítja a labdát, aki lövés helyet érthetetlenül gyengén Planicka kezébe gurítja a labdát. Az utolsó percben majdnem megismétlődik a második magyar gól jelenete, ezúttal azonban a labda a kapu fölé jut és Sárosi esik a kapuba.

A magyar csapat öltözőjében meglehetősen levert a hangulat. Az eddigi tapasztalatok alapján Dietz Károly dr. tanácsokkal látja el a fiúkat. Elhatározza, hogy a második félidőre átcsoportosítják a csatársort, olyképpen, hogy Sárosi lesz a center, Cseh az jobbösszekötő és Zsengellér a balösszekötő.

A második félidőben az új összeállítású magyar csatársor nagy rohamokkal kezd. Sárosi előreadja a labdát Zsengellérnek, aki lő a pergő labda kicsúszik Planicka kezéből, de még maradt ideje a hiba kijavítására. Támadásaink most sokkal jobban gördülnek, mint az első félidőben. Csehnek is jobban megy a játék.

A 6. percben Zsengellér pompás labdát ad Sárosinak. A nagyszerű csatár kitűnő érzékkel veszi át a labdát, az után megindul a kapu felé. A csehszlovák hátvédek két oldalról is kísérleteznek, hogy elvegyék tőle a labdát, de eredménytelenül. Amikor Sárosi elérkezettnek látja az időt, futtából kapura lő és a labda védhetetlenül süvít a balfelső sarokba. 3:2-re vezetünk. Remek gól volt!

A gól után következő percben Keménynek nyílik alkalma a góllövésre, de Planicka csodálatos, párducszerű előrevetődéssel kapja el a labdát a csatár elől. A 12. percben Burger megrúgja Zsengellért, a labdát azért továbbítani tudja Sárosihoz, akit szintén csak úgy képes ártalmatlanná tenni a csehszlovák védelem, hogy a kapu előtt fellöki.

A következő percben Sas a labdával középre szalad Sárosihoz továbbit, aki Keménynek adja, ő pedig visszaküldi a középen maradt Sasnak. A fürge szélső eltéveszti a lövést, de ott áll előtte Sárosi, aki álló helyzetből nagy gólt lő. 4:2. (18. p.)

A csehszlovákokat egyáltalán nem aggasztja az eredmény, belső hármasuk villámsebesen a magyar kapu előtt terem és Korányi csak úgy tudja megmenteni a helyzetet, hogy a jobbszélső Rihát meglöki, kirepíti a taccsvonalon túlra. A nyurga szélső estében maga alá temeti a taccsvonaltól néhány lépésre ülő kisgyereket.

Kis csoportosulás támad, a gyereket elviszik a kapu mögé és a játék folyhat tovább. A kapuskirúgás után Csehhez kerül a labda, aki nagy hibákat csinált már a mérkőzésen, de most remekül továbbítja a labdát Sárosihoz és ő ebből gólt lő 5:2.


A tribünök és az állóhelyek népe a csodálatos gól után éljenzi, a B-közép pedig ütemes kiáltással köszönti Sárosit. Veszélyes csehszlovák támadás váltja fel a nagy magyar ostromot, kornert harcol ki a csehszlovák jobbszélső, nagy kavarodás támad a magyar kapu előtt, azután az öreg Sobotka Csikós mellett a hálóba vágja a labdát. 5:3.

A magyar csapatban Sárosi tartja a lelket. A legtöbb akció tőle indul ki és nála fejeződik be. A 26. percben kapufát lő, a labda ismét eléje pattan, de másodszorra nem sikerül a lövés. A következő percben ismét Sárosi indít támadást, ez a nagy játékkedv már nem tetszik Burgernek és belerúg a magyar centercsatár lábába. A csehszlovák hátvéd óriási füttykoncertet kap az állóhely közönségétől.

Ezután Sas rohan vészesen a csehszlovák kapu felé. Mikor jó helyzetbe kerül, átadja a labdát Zsengellérnek, aki közelről kapufának fejeli. Csehszlovákia válogatottja csak a mezőnyben tud játszani. Kitűnően gördítik a támadásokat, de amikor a befejezésre kerül a sor, nem tudnak mit kezdeni a labdával. Viszont Sárosi…

A 32. percben háttal áll a kapusnak, amikor megkapja a labdát. Mindenki azt hiszi, hogy átadja Keménynek, ő azonban váratlanul megfordul és leadás helyett ballábbal hatalmas gólt lő. 6:3.

Pillanatról pillanatra változik a játék képe. Majd Sas, Sárosi után a legakcióképesebb magyar csatár fut előre a labdával, átad Keménynek, aki viszont Sárosihoz továbbít, Sárosi már a labda átvevése pillanatában lőhetne, de hogy biztosabb legyen a dolgában, közelebb meg a kapuhoz és lövésével szemben a rutinos, kitűnő Planicka is tehetetlen. 7:3!

Kezdés után ismét Sárosi ugrik ki, de ott terem mellette Burger, aki már régen pályázik Sárosi lábára és a 16-oson belül irgalmatlanul „elkaszálja”. A közönség, mint egy ember kiált fel:
- 11-es!

Bauwens dr., a kitűnő nemzetközi játékvezető azonban nem ad 11-est, valószínűleg arra az álláspontra helyezkedik, - elég helytelenül – hogy ilyen nagy gólkülönbségnél nem szabad büntetőt ítélni. De ami késik, az nem múlik, Sas ismét Sárosinak adja a labdát, aki most már tisztán állva hálóba helyezi a labdát. 8:3.

A magyar csapat fölényesen játszik, Sas is gólt lőhetne, de pár lépéssel a kapu előtt önzetlenül átadja a labdát Zsengellérnek, aki viszont a kapu mellé lő. Még egy hatalmas helyzetük van a csehszlovákoknak is. Kloz elfut Dudás mellett, a magyar védelem lesállásra való hivatkozással leáll, a bíró azonban int, hogy mehet tovább a játék. Kloz rohan is a labdával, de lövése, messze elkerüli Csikós kapuját. Ezzel véget ér a játék.

A boldog nézők berohannak a pályára, Sárosihoz sietnek, ő azonban elhárítja magától az üdvözlőket, és odamegy Bauwenshoz, megköszönni a játékvezetést. Alig hogy ez megtörténik, a népszerű vörös Takács, a Hungária kondíciótrénere, a levegőbe emeli a mérkőzés hősét és a közönség sorfala között viszi ki a pályáról.