Roosevelt és a trösztök

A mult napokban nagy izgalmat keltett amerikai pénzügyi körökben Jackson államügyész rádiónyilatkozata, amelyben a nagy ipari trösztöket vádolta meg azzal, hogy rosszhiszemü árpolitikájukkal egyenes előidézői a gazdasági élet legujabban észlelhető hanyatlásának s hozzátette, hogy ilyen körülmények között a kormány kénytelen lesz szigorubb trösztellenes törvények megszavazását kérni a kongresszustól.

Mint emlékezetes, a trösztök kérdését
már a mult évben már maga Roosevelt is több izben felvetette, mert az 1936. és 1937. évi nagy áremelkedések már kezdték kedvezőtlenül befolyásolni gazdasági terveit.

Jackson emlitett beszédében azzal vádolta meg
az amerikai tőkét, hogy sztrájkot kezdett a kormány gazdaságpolitikája ellen, amelytől jövőjét félti pedig, tette hozzá, számadatok igazolják, hogy a New Deal-nek a nagytőke is hasznát látta. Idézte a gépgyári koncentrációt, amely 1932-ben 3 millió dollár veszteséggel zárta az évet, 1936-ban pedig már 9 millió haszonnal; az áruházak, amelyek 1932-ben 8 milliót veszitettek, 1936-ban 50 milliót kerestek. E négy év alatt a nagyvállalati vezetők jövedelmei több, mint kétszeresükre emelkedtek.