Üldözött, halállal fenyegetett és véresre vert egy titokzatos nő idegen hölgyeket

Üldözött, halállal fenyegetett és véresre vert egy titokzatos nő idegen hölgyeket, akiket nem is ismert

Vasárnap délben haragos arcú, összeborzolt hajú, feltűnően hatalmas termetű asszonyt tuszkoltak be a főkapitányság udvarán a sötétzöld színű tolonckocsiba. A kocsi azután elindult vele az ügyészség markóuccai fogháza felé. Kiderült, hogy egy amerikai ízű detektívregény titokzatos hősnője került hosszú keresés után a rács mögé: Selyem Julia 46 éves jómódú magánzónő, Rákóczi út 59. alatti lakásáról az este vitték be a detektívek, akik hónapok óta hiába keresték.

Hónapokkal ezelőtt Gémes Sándorné, jómódú háztulajdonosnő jelentette a rendőrségen, hogy
egy ismeretlen nő üldözi telefonon, táviratokban és személyesen. Gémesné a Royalban lakik már évek óta és sejtelme nem volt róla, ki lehet az asszony, aki halállal fenyegeti? A legkülönbözőbb álneveken hívta a telefonhoz és ilyesféléket mondott neki:
- Megfojtalak! Agyonlőlek! Elvetted a vőlegényemet...

Gyakorta meg is jelent a Royalban, ahol a személyzet éberségét kijátszva, felrohant az emeletre és dörömbölni kezdett Gémesné ajtaján. Ilyenkor úgy kiáltozott, hogy összeszaladt a szálloda.

Gémesné kijelentette, hogy soha hírét sem hallotta annak az embernek, akiről a furcsa viselkedésű és fenyegetőzésű nő telefonon, táviratban és szállodai jelentek alkalmával beszél.

A detektívek elől páratlan ügyességgel menekült el a rejtelmes nő, egészen szombat estig. Ekkor történt, hogy Gémesné kilépett egy Kossuth Lajos uccai vendéglő ajtaján, oldalán egy hatalmas testalkatú testőrrel, aki nélkül hónapok óta nem mert egy lépést sem tenni. Egyszerre elsápadt és felkiáltott:
- Ott jön! - Ő ugyanis a szállodai portás pontos személyleírásából ismerte már üldözőjét, aki most nem merte megtámadni, hanem nyomon követte, egész a szállodáig. Amint Gémesné belépett a Royal kapuján, kísérője visszafordult és a gyorsan elsurranó asszony után vetette magát. Messziről nyomon követte és látta, hogy bemegy a Rákóczi út 59. számú házba. Azonnal telefonált a főkapitányságra, ahonnan autón robogtak ki a detektívek és elfogták Gémesné üldözőjét: Selyem Júliát.

Mikor azután bevitték a főkapitányságra, ahol a legszenvedélyesebb hangon erősítgette, hogy Gémesné valóban elcsábította az ő vőlegényét, különös, újabb ügyek derültek ki. Kitűnt, hogy Klein Gizi magánhivatalnoknő hasonló okból tett feljelentést a rendőrségen, mint Gémesné és az ő üldözője ugyancsak Selyem Júlia volt.

A hivatalnoknő nem látta soha személyesen az exaltált nőt, sejtelme sincsen arról, hogy ki az állítólagos exvőlegénye, de őt is állandóan halállal fenyegette. Alig volt negyedóráig a rendőrség őrizetébe, Selyem Júlia, mikor rábizonyították, hogy egy harmadik botránynak is ő a hősnője. Két nappal ezelőtt az Abbazia kávéház előtt haladt el Vermes Elemérné, egy vendéglős felesége, aki a Hernád ucca 4. házban lakik. Egyszerre csak eléje ugrott egy atlétatermetű nő, esernyőjével agyba – főbe verte, egészen addig, amíg vértől borítva, eszméletlenül terült el a földön.

A tolongásban a merénylőnek nyoma veszett és Vermesné semmiféle más felvilágosítást nem tudott adni róla, mint a személyleírását. A véresre vert fiatalasszony még arra is emlékezett, hogy a dühöngő asszony ilyesféléket kiáltozott:
- Bestia! Elvetted a vőlegényemet! -

Vermesné azonban épp oly kevéssé ismerte Selyem Júlia állítólagos szerelmesét, mint Gémesné, vagy Klein Gizi! A főkapitányságon Selyem Júlia bevallotta, hogy nemcsak Gémesnét, de Klein Gizit is ő fenyegette és Vermesnét is ő bántalmazta, mert elvették a vőlegényét. Akit azonban egyikük sem látott. Ezek után a közveszélyes nőt letartóztatták és átadták- egyelőre – az ügyészségnek.