Olaszország lelkesedéssel fogadta a jugoszláv miniszterelnököt

Belgrád, december 5.
A jugoszláv kormány lapja, a Vreme vasárnapi számában Sztojadinovics miniszterelnök római útjával foglalkozik és megállapítja, hogy Olaszország és Jugoszlávia megegyezése a mai nehéz nemzetközi helyzetben valóságos biztonsági szelepet jelent Európa számára.

Ezt az igazságot – írja a lap – már 13 év előtt felismerte Pasics, aki Rómába utazott, hogy Mussolinivel barátsági szerződést kössön Sztojadinovics most nem tesz egyebet, mint folytatja nagy tanítómesterének politikáját.

Olaszország és Jugoszlávia földrajzi helyzete megköveteli, hogy a két állam baráti módon egymásra támaszkodjon.

Róma, december 5.
Sztojadinovicsot Mussolini és Ciano gróf várták a római pályaudvaron

Miért előzte meg Delbos belgrádi látogatását a római út?

London, december 5.
Angol politikai körökben feltűnőnek tartják, hogy Sztojadinovics közvetlenül Delbosnak Belgrádba érkezése előtt látogatja meg Mussolinit. Élénken emlékeznek a jugoszláv miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy nem csinál sem francia-, sem német-, sem olasz-barát külpolitikát, hanem egyedül és kizárólag jugoszláv külpolitikát.

Ezzel kapcsolatban áll nyilván a Timesnek az a cikke, amely felveti a kérdést: célszerű-e, hogy Delbos folytassa erőfeszítéseit egy csehszlovák-jugoszláv általános segélynyujtási egyezmény létrehozása érdekében?

A sajtó más orgánumai is behatóan foglalkoznak Sztojadinovics római látogatásával.

A Sunday Dispatch azt írja, hogy Franciaország már három évvel ezelőtt, amikor Barthou volt a külügyminiszter, megkísérelte, hogy közeledést hozzon létre Jugoszlávia és Olaszország között. Franciaország ekkor kifejezetten olaszbarát külpolitikát folytatott, de törekvései mégsem vezettek eredményre. Az a közeledés, amelynek létrehozása Franciaország közvetítésével nem sikerült, a mult évben mégis megtörtént: Olaszország és Jugoszlávia minden közvetítés nélkül maguktól találtak egymásra, aminek Mussolini földközi-tengeri politikája szempontjából kétségtelenül nagy jelentősége van.