Beszélgetés az új, szegedi magyar filmgyárról

Beszélgetés az új, szegedi magyar filmgyárról, amely éppen az ellenkezőjét akarja annak, amit eddig csináltak és magyar, török, szerb, bolgár, román változatban forgatja majd a filmjeit

Vincze Aladár főorvossal és Désy Alfréddel a régi Star filmgyár valaha híres rendezőjével beszélgettünk a Szegeden létesítendő új magyar filmgyárról. Vincze főorvos tőkecsoport megbízásából tárgyalásokat kezdett Szeged polgármesterével. Felajánlotta, hogy a vállalkozók hajlandók egymillió pengő alaptőkével állandó filmgyáralt létesíteni Szegeden, ha a város rendelkezésünkre bocsát ötven hold földet és felépítteti a stúdió épületét.
- A város el is fogadta ajánlatunkat.- mondja Vincze főorvos- a kisgyűlés már határozott. Ezt még csak nemhivatalosan tudjuk, ha hivatalosan is értesítenek a határozatról, azonnal igazoljuk, hogy a birtokunkban van az ígért tőke és rögtön munkához látunk.
- Kié a pénz?- kérdezzük.
- Erre nem felelhetünk addig, amíg a hivatalos értesítés után valóban meg nem indul a munka.
- Terveik?
- Éppen az önök újsága írta meg néhány hónappal ezelőtt, hogy feltétlenül szükség van állandó magyar filmgyárra, mert azok a kis vállalkozók, akik a filmhez szükséges tőkét gyakran öt-hat helyről szedik össze, nem mernek kísérletezni, nem mernek újat alkotni, csak mennek a régi, kitaposott úton és legnagyobb részt rosszul sikerült pesti vicceket mutatnak be vígjáték címen. Programunk annyi, hogy éppen az ellenkezőjét csináljuk annak, amit -tisztelet a kivételnek-eddig csináltak!
Filmjeinket nemcsak magyarul, hanem török, szerb, bolgár, és román változatban is forgatjuk és az a tervünk, hogy mi látjuk el filmekkel a Balkán mozijait.
- Mikor kezdődik a munka?
Legszívesebben már holnap hozzálátnánk! Az első évben nyolctíz filmet készítünk, amelyek remélhetőleg már májusban bemutatásra kerülnek. Ezek között szerepel egy Tömörkény, egy Jókai és egy Mikszáth-film..