12 pesti divatmazsola

1.
Erdélyi Mici fekete sima estélyiruhában jelent meg a divatos mulatóhelyen férjének, Ráday Imrének rendeződebüje után abban a társaságban, amelyben William Powell is jelen volt. Powell, aki elismert divatszakértő, (Jean Harlownak is nem egy divattanácsot adott!) nagyon megdicsérte Erdélyi Mici meztelen hátú, elől a mell alatt húzott és stólaszerű övvel ellátott ruháját. Jelen volt Muráti Lili is, aki fekete flitteres ruhát viselt. Érdekes, hogy Erdélyi Micinek ugyanilyen ruhája van! Elsápadtak volna, ha ugyanazt a ruhát pillantották volna meg egymáson!...
2.
Villáminterjú gróf Khuen- Héderváry Károlynéval. Milyen új ruhákat csináltatott mostanában.
- Kaptam egy barna bársony ensemblet, arany zsebbel és kígyóalakú arany övvel. Háromnegyedes kabát van hozzá, nercdíszítéssel. Egy másik új koktélkosztümöm fekete szövetből készült, blúza aranybrokát. A ruha szőrmézése perzsa.
- Meddig marad Budapesten?
- Október végén utazom Angliába, Miss Rosemarie Rees, aki saját repülőgépén jött Pestre, repülőgépen akart Londonba vinni, de amikor ő elutazott, én még nem utazhattam el Budapestről. Ő egyébként tizennégy ruhát csináltatott Pesten...
3.
A londoni Mayfair legszebb szőkéjének nevezték el Miss Diana Caldvellt, aki három hétre jött Budapestre és két hónapig maradt. Ennek részben garderobejanak teljes kicserélése, részben- állítólag, romantika volt az oka. A miss általános feltűnést keltett a Gellért vacsoráin szilvakék romain ruhájában, amelyhez rózsaszín sálat viselt. Hajában mindig élő orchidea volt.
4.
Az őszi idény legszebb ruháját Jaenette MacDonald viselte az Orgonavirágzásban. Van benne egy csodaszép barna rocaré stilruhája bársonyszalaggal. Onnan tudni, hogy barna a ruha, mert ő így kéri komornájától a filmben a ruhát.
5.
Ezzel a szemben két új magyar filmen nagyon előnytelen ruhát figyeltünk meg. Tőkés Annáról és Szepes Liáról van szó. Tőkés asszony reggel egy csábító ruhájához nagymamakorabeli zsabót viselt, Szepes kisasszony pedig a hegytetőn, a fűben és a padon taft dirndliben, csipkefodros ujjú ruhában andalog.
6.
A nagy port felvert Couture- Rotschild Klára- per a lovagiasság szabályai szerint befejeződött. A felek a bíróságon kívül egyeztek meg és így nincs bírósági döntés abban a kérdésben, hogy közkincs-e a színésznő színpadi viselt ruhája vagy sem? Beszéltünk Berkovits Andorral, a színházak szabójával, aki kijelentette, hogy a Virágzó asszonybeli két híres kreációját, Muráti fekete szatin ruháját és Makay fekete ciréjét száz számra lopták el- és mégsem perelt.
7.
Rengetegen intéztek kérdést William Powellhez Jean Harlow befejezetlen filmjének ruháival kapcsolatban is. Elmondotta, hogy Saratoga című film lóversenyjelenetében Harlow világos, rövidujjú, magasnyakú gyapjúruhát viselt, amelynek egyenes szűk szabása volt és az elejét és az övjét csíkokban végigfutóhímzés díszítette. A ruha kabátja háromnegyedes, bő, boxi- modell szkunszkból.
8.
Most, hogy lezajlottak a pesti szalonok bemutatói, megállapíthatjuk, hogy a legdivatosabb színek a ciklámen, a rouge florentin, a fekete és a Wallis- kék. Tekintve, hogy sok helyen nem Wallis- kéket adnak Wallis- kék gyanánt, nem érdektelen, ha megírjuk, hogy a Wallis- kék a kobaldkéknek és a búzakéknek (Royal blue) keveréke. Arany helyett inkább réz és bronzfém a divatos. Ezenkívül rengeteg a payette és a színes kő.
9.
Az egyik legnépszerűbb pesti divatszalon tulajdonosa még ebben az évben feleségül veszi a pazar alakú manekenjét. A manekennek az a furcsa kikötése volt, hogy menyasszonyi ruháját más szalonba készíthesse.
10.

A Pesten tartózkodó Richard Barthelmes, aki szintén alapos ismerője a női divatnak, elmondotta egy pesti társaságban, hogy ma Loretta Young Hollywood legelegánsabb filmszínésznője. Most készülő filmjének Feleség orvos és dajka a címe. Ebben van egy fényűző pizsamához készült reggeli kabátja, taftból, szürke alapon elszórt óriási rózsaszínű és kék orchideákkal. A kabát egészen rövid elől, hátul viszont uszálya van. A kabát alatt keleti nadrágot fog Loretta Young viselni.
11.
Megérkeztek Budapestre a külföldi gyárak 1938-as nyári kollekciói. Jövőre különösen a csipkeszerű anyagok lesznek a hivatalos kelmék. Georgette alapon csipke és azsúrkimintázás a kollekciók legnagyobb része.
12.
Budapesten tartózkodik Göldschmiedt Rotschild asszony, a Rotschildok londoni ágának tagja. Lányiné Ferda Manyinál csináltatott ruhákat.