Rövidek

A közélet és a szellemi élet viszonyáról beszélt Kozma Miklós a Pátria klub jubileumi vacsoráján

Budapest, január 16.
Vasárnap este ünnepelték a Pátria klub 13 éves fennállását. Az ünnepi beszédet Kozma Miklós mondotta. Nemzetek életében – mondotta – azok a szerencsés és haladó korszakok, amikor a szellemiség áthatja a közéletet és a szellemiség képviselői hatékonyan szólnak bele az ország életébe. Hivatkozott a magyar történelem egyik legdicsőbb korszakára, a reformkorszakra és arra, hogy éppen ebben a korban volt a legszorosabb a kapcsolat a magyar szellemi élet és a közélet között.

Korunk, sajnos, - mondotta – nem nagyon kedvez a szellemiségnek! Mégis azon kell dolgoznunk, hogy a közéletben a szellemi értékek minél nagyobb súlyt kapjanak. Nagy hivatás vár ránk: a magyar tehetsége tisztelete és ápolása. Hatásában és befolyásában egy tehetség sokkal jelentékenyebb, mint ezer átlagszellem együtt. A jelen még oly éles harcai között sem volna szabad elfeledni azt, hogy a szellemiekben a magyarság mellett a tehetség a lényeg.

Hitler vezérkancellár újévi üdvözlő sürgönyt küldött a pápának

Berlinből jelentik: Hitler a maga és a birodalmi kormány nevében az újév alkalmából a pápának is legjobb kívánságait tolmácsolta, amit a pápa megköszönt és a jókívánságokat Hitler, a birodalmi kormány és a német nép számára hasonló módon viszonozta.

Eckhardt Tibor Genfbe indul
Genf, január 23.
Népszövetségi körökben elterjedt hírek szerint a tanácsnak a francia kormányválság miatt elhalasztott századik ülésszakával egyidejűleg Genfbe érkezik Eckhardt Tibor, hogy tanácskozzon Eden és Delbos angol és francia külügyminiszterekkel, valamint más vezető államférfiakkal és diplomatákkal.

Ezekben a körökben arról beszélnek, hogy Eckhardtot Anglia, Franciaország és az Egyesült Államok kormányai fel akarják kérni arra, hogy a gazdasági és politikai válság megoldásának feltételeit Van Zeeland volt belga miniszterelnökkel együttesen tanulmányozza és a megoldásra vonatkozólag részletes javaslatot dolgozzon ki.

Franco repülőgépei francia falvakat bombáztak
Perpignan, január 23.
Vasárnap délután két nemzeti repülőraj 14 gépe elrepült Puigcerda felett, majd 20 percen át bombázta a várost. Az egyik bomba Puigcerda egy zsúfolásig megtelt szállodaépületét rombolta szét. A halottak száma igen nagy. Megrongálódtak a pályaudvari épületek egy része is. A nemzeti repülők két ízben repültek francia terület felett és tíz bombát dobtak le.

Ez az első eset, hogy a nemzeti repülők Puigcerda ellen támadást intéztek. Puigcerda lakosai rémülten menekültek Bourgmadame francia községbe, ahol a sebesülteket elsősegélyben részesítették. A nemzetiek által ledobott bombák közül két bomba Osseja közelében, míg egy másik Angoustrine közelében robbant fel. A francia falvakban a bombák robbanásainak, az eddigi jelentések szerint, nem volt sebesültje.

A Népszövetség Angliát, Franciaországot és Perzsiát bízta meg a Románia ellen beadott petíció megvizsgálásával
Genf, január 30.
A Népszövetség tanácsa hármasbizottságot küldött ki a romániai zsidókérdés ügyében beadott petíciók megvizsgálására. A bizottság Anglia, Franciaország és Perzsia delegátusaiból áll.

Miután a Népszövetség eddig sokszáz petíciót utasított vissza vagy süllyesztett el, ennek az intézkedésnek a magyar kisebbségek szempontjából is jelentősége van. A Népszövetség titkársága a petíció elfogadásáról rövid közleményt akart kiadni a sajtó számára, ez ellen azonban Miceseu külügyminiszter erélyesen tiltakozott. Azzal érvelt Avenol főtitkár előtt, hogy a kommüniké a márciusi választások előtt súlyosan sértené a román kormány érdekeit.

Sztojadinovics Berlinben

Berlin, január 26.

Sztojadinovics jugoszláv miniszterelnök és külügyminiszter (x) nagyfontosságú megbeszélésen vett rést Berlinben. Ujból igazolták, hogy Németország és Jugoszlávia között adva vannak a tartós barátság s az európai békét minsen téren szolgáló együttműködés előfeltételei. A jugoszláv államférfit díszszázad fogadta a berlini pályaudvar előtt.