Szálasit előállították Cegléden

Cegléd, február 20.
Vasárnap késő este a magyar nácik, akik Cegléd környékén hetek óta élénk propagandát fejtenek ki, a ceglédi Gubodikert nevű vendéglőben gyűlésre jöttek össze. Ceglédi, jászkarajenői, törökszentmiklósi, törteli földmívesifjúságból és néhány ceglédi fiatalemberből állt a gyűlés. Szálasi Ferenc ny. őrnagy elnökölt. A rendőrség még délután tudomást szerzett a gyűlésről, amelyre a nemzeti szocialisták nem kértek engedélyt.

A ceglédi rendőrség megerősítést kért Szolnokról és Nagykőrösről. Szolnokról motoros vonattal, Nagykőrösről autóval egy-egy szakasz rendőr érkezett Ceglédre. A rendőrök megvárták, amíg a gyűlés megkezdődött, azután körülvették a vendéglőt és az egész társaságot engedély nélküli gyűlésezés miatt bekísérték a rendőrségre.

A hatvanöt előállított között volt Szálasi Ferenc is. A rendőrségen azonnal megkezdték kihallgatásukat. A jelenlevők legnagyobb része azt vallotta, hogy csak érdeklődésből ment el a gyűlésre, nem tagja a nyilaskeresztes mozgalomnak.

A gyűlés résztvevőit azonnal rendőrbíró elé állították, aki kihallgatás után 20 pengőtől 200 pengőig terjedő pénzbüntetéseket rótt ki rajtuk. Szálasi s a többi vezető vallomásáról jegyzőkönyvet vettek föl s a késő éjszakai órákban őket is elbocsátották.

A rendőrségen csak néhány környékbeli parasztlegény maradt, akiknek ügyét külön kezelik, mert igen különösen hangzó bejelentéseket tettek az Angyalföldön szervezkedő Szálasiék legközelebbi céljairól.