Magyar szobrász művész nyerte a Scander bég lovasszobrára kiírt világpályázatot

Vasárnap hirdették ki annak a világpályázatnak eredményét, melyet az albán kormány hirdetett meg Scander bég lovasszobrának elkészítésére. A pályázatot, amelyre a világ minden részéből küldtek be pályamunkákat, nagy meglepetésre magyar fiatalember, Tóth Imre szobrászművész nyerte.

Tóth jelenleg a római Képzőművészeti Akadémián tanársegéd, élete azonban rendkívül változatos és küzdelmes volt... Tóth József nyugalmazott rendőrőrmester fia a művész, aki még 1932-ben, mint egészen fiatal ember gyalog nekivágott a világnak. Tarisznya lógott csak a vállán útravalóként alig is vitt magával mást, mint kivételes tehetségét. Városról városra, faluról falura járt, betért vendéglőkbe és kávéházakba és alkalmi rajzokkal tengette életét.

Hosszabb időt csak Drezdában töltött, azután továbbvándorolt, ugyancsak gyalogosan, amíg két évvel ezelőtt el nem jutott Rómába. Ott fel akarta vétetni magát a Collegium Hungaricumba, de felvilágosították, hogy az ilyesmi nem megy olyan gyorsan, adjon be előbb egy kérvényt és néhány hónap múlva majd értesítik az elintézésről. Tóth Imre szabályszerűen be is adt a kérvényét, aztán
legyalogolt egészen Szicíliába.

Fél év múlva került vissza ismét Rómába, ahol értesítették, hogy kérvényét kedvezően intézték el: felvettek a kollégiumba!

A rendkívül tehetséges rajzolóban csakhamar felfedezték a szobrászt. Tóth ettől kezdve már csak agyaggal dolgozott s érdekes alkotásairól beszélni kezdtek a római művészkörökben.Scander bég lovasszobrának pályadíja húszezer líra!...