Ezeregy éjszaka...

Írta: Roth Margit
Párizs, november hó.


Kivel kezdjem!

Schiaparellivel, Róla beszélnek mindig a legtöbbet. Ő a nagy kutató és kitaláló! Mindenkinek az a célja Párizsban, hogy beszéljenek róla. A különség csak az, hogy Schiaparelli el is éri. Ősszel volt a cipőkalap. Nem hiszem, hogy tízet eladott volna belőle, viszont az egész világon cikkeztek róla s hozták a képeket, mint legnagyobb kuriózumot. Színházakban, kabarékban megénekelték. Vicclapoknak legjobb témája volt. Ebből lett az üzlet.

Most libacomb- kalapról ír és beszél Párizs. Állítólag szerepelt is a demikollekcióban egy libacombbal díszített kalap, sőt kis fehér papírkamásni is volt rajta, ahogy ezt az előkelő éttermek sültlibái hordják. Most, amikor nála voltam, nem láttam a libát, pedig kerestem. Rengeteget beszéltek róla, tehát elérte a célját. A libához persze kellett a cekker is! Ezt már láttam. Egy jó sportkalap formájában. A feje cekker, fogója bőrből van, de nem vásárcsarnokba hordják. Esti kalapjai közül legérdekesebb a paplan kreációja kócsaggal.
Nagyon szép és dekoratív, hogy Párizsban mindenki kalapot és fejdíszt hord este. Gyönyörű nagy spanyol fátyolokkal. Rengeteg a payette, a kócsag, a strucctoll, a virág.

Megismerkedtem egy amerikai kalaposnővel, tőle származik egy gyönyörű fekete esti kalapunk, kétméteres hosszú strucctollal, egész eredeti felfogásban. Nagyon szép esti kalapjai, selyemből és básronyból készítve, teljesen virágkalap benyomását teszik. Sok turbánt látni, többféle színből

Egészen eredeti és meglepő Mme Agnes ABC kollekciója.
Hány betűből áll az ABC? Ugye 28 ból?
Minden betűnek megvan a maga kalapja. Van A kalap B kalap és így végigmegy a sorozat az egész ABC-n. Legjobban sikerültek az M. és az U. betűsek, ezeket viszik szét az egész világon. Szegény Mme Agnes sajnos nem láthatja a nagy sikert. Egyik párizsi klinikán fekszik, nagy autószerencsétlenség után. Szegény dolgozó asszony sokat küszködött, még idáig vitte. Ma a legelső közt van. Most a betegágyán fekszik, felnéz a plafonra s bizonyára olyan kollekciója lesz tavaszra, mint még soha. Ő találta ki a remek yersey turbánokat, amelyek gézzel bepólyázott sebesült fejre hasonlítottak. (Ezt is egy szanatóriumban látta.) A kalap talán még soha nem volt olyan nagy divat és olyan fontos kiegészítóje az egész öltözködésnek, mint most. Voltam nagyh elyeken este, mindenkin fejdísz vagy kalap volt!

Gyönyörű payettekben ragyognak a nők, sok arany és ezüst a fejeken. Csipke ezüsttel és arannyal átszőve és gazdagon diapírózott tült dúsan csokorba kötve az áll alatt. Lebegnek, csillognak a nők fátylaikban, csillagokkal átszőtt kalapok, fejdíszek, fátylak ragyoknak a rejtelmes tangó világításban. Ezeregy éjszaka...