A honvédelmi miniszter párbaja

A képviselőház február 17-iki ülésén báró Fejérváry Géza honvédelmi miniszter beszédében a többi között azt mondotta Lengyel Zoltán képviselőről háromszor is egymásután, hogy hazudott.

Az elnök rendreutasította a minisztert ezért a kifejezésért, báró Fejérváry pedig sajnálatát fejezte ki a Házban, hogy ily erős kifejezést használt.

Lengyel Zoltán ezek után még párbajra hívatta ki a minisztert, Kubik Béla és Barta Ferencz képviselők által. Báró Fejérváry gróf Andrássy Tivadart és gróf Hadik-Barkóczy Endrét nevezte meg megbízottjaiul.

A párbaj, melyet karddal vívtak, február 19-ikén reggel a Ferencz József-kaszárnya vívótermében ment végbe. A párbaj föltétele volt: könnyű karddal harczképtelenségig. Az első összecsapásnál báró Fejérváry jobbkezén három kisebb vágást kapott.

Az egyik karczolás hat centiméter, a másik karczolás négy centiméter hosszu. Ezután még két heves összecsapás történt s báró Fejérváry még tovább is folytatni akarta a viaskodást, de a segédek a harmadik összecsapás után a párbajt közös megegyezéssel beszüntették.

A miniszter jelentéktelen sérüléseit angoltapaszszal beragasztották. A képviselőház február 19-iki ülésén nagy nyugtalansággal várták a párbaj eredményét. A hírrel együtt Fejérváry miniszter maga is megérkezett. Pártja üdvözlésekkel fogadta. A miniszter pedig elfoglalta helyét és ismételve föl is szólalt az ülésben.