Újpesten vesztette el a Ferencváros veretlenségét

Újpest – Ferencváros 4:2 (3:0)

Megérdemelt győzelem, túl kemény játék, Sárosi súlyos sérülése

Pompás idő kedvezett a szezónnyitó derbi mérkőzésnek, amelyre a közönség ugyancsak szép számmal rándult ki Újpestre. A BSzKRT, mint olyan, ismét megbukott. Különjáratokat indított ugyan, de csakis az újpesti hídig és a különjáratokról életveszély között rohamozta meg a közönség a Megyerre induló ingajáratokat.

A pálya meglepően jó állapotban várta a mérkőzést, a teteje kissé csúszós volt. A közel 12.000 néző előtt először a Ferencváros csapata mutatkozott be, majd csakhamar, Futó vezetésével, a lila-fehérek sorakoztak fel üdvözlésre.

A választás az Újpestnek kedvezett és a Megyer felé eső kaput a Ferencváros igyekszik megközelíteni, de Ádám szereli a támadást és máris az újpesti támadás kerül a kapu mellé. Toldi faultja már a harmadik percben izgalmat vált ki, aki Ádámot „szúrja le”. Ádám úgy látszik, a célpont, mert az első félidőben nem kevesebb, mint nyolc faultot szenved el részben Toldi, másrészt Kemény jóvoltából.

Az első Újpesti gól


Az Újpest fölényesen játszik, de a Ferencváros csapata meglepően passzív és erőtlen. Az Újpest csapata a Ferencváros nagy túraeredményeit respektálva, még óvatosan játszik, de mindjobban fölénybe kerül. A lilák fedezetsora teljesen lezárja a teret és pompásabbnál pompásabb labdákkal hajtja támadásba csatársorát.

Háda néhány pompás védésével vonja magára a figyelmet, de tizenegyedik percben megszületik az első gól, Kocsis Zsengellér kitűnő keresztlabdájával megszökik, bead, Vincze nem éri el a labdát.

Pusztai azonban berohan és közelről a hálóba talpal. A váratlan gól szárnyat ad az Újpest csapatának. Közben Kemény kíméletlen és felesleges faultja hozza izgalomban a nézőteret. Az újpesti csatárok kitűnő és szebbnél-szebb támadásokat vezetnek.

A tizennegyedik percben Vincze lövését Háda vetődve védi, sokan gólt reklamálnak, de a bíró nem adja meg. Az Újpest most nyomasztó fölényébe kerül. Sárosi dr. és Toldi hátravonultak, a tizenhatoson igyekeznek az újpesti csatárokat semlegesíteni. Háda percről-percre kénytelen a nehezebbnél-nehezebb bombákat védeni. A zöld-fehérek kapusának nagyszerű napja van.

Zsengellér további két gólja

- Ha nem Háda véd, úgy már négy góllal vezetne az Újpest, - állapítja meg a ferencvárosi közönség. Szücs és Polgár fejelnek össze, az újpesti feje keményebb, Polgárt felmossák. A huszadik percben Pusztait faultolják a tizenhatoson belül. A bíró azonban a vonalon túlról ítéli meg a szabadrúgást.


Ádám ívelt szabadrúgását Háda boxolja, a labda Zsengellér elé kerül, aki a hálóba vágja. 2:0. Az Újpest tovább támad. A Ferencváros csapata, amelynek meglepően gyenge napja van, kíméletlen játékkal igyekszik ellenfelét megfélemlíteni. Toldi durván belerúg Ádámba, nagy botrány tör ki, a bíró nehezen teremt rendet.

A Ferencváros csak szórványos támadásokkal közelíti meg az Újpest kapuját, de a lila-fehér védelem biztosan szerel, bár Joós törleszt a ferencvárosi kemény akciókból. A huszonkilencedik percben Korányi faultja kelt izgalmat. Vincze lő, de Háda ismét bravúrosan ment, majd Zsengellér bombája pattan vissza a kapufáról.

Joós faultjából Tátrai rúg szabadrúgást, a labda mellé megy. A Ferencváros fellángoló támadó kedvét Vincze szereli. Kállait Kocsis szökteti, akinek bombáját Háda védi. Majd Hádának nyolc ízben akad alkalma tudását bebizonyítani. A negyvenedik perben azonban Kállai átadásából Zsengellér lő pompás gólt. 3:0-ra vezet az Újpest.

Az első félidő végén hatalmas hózivatar támad, amely ugyancsak csúszóssá teszi a talajt. A Ferencváros lendül támadásba szünet után. Ádám több faultja azonban szabadrúgást eredményez a Ferencváros javára, amelynek eredményeként a zöld-fehérek lendülnek támadásba. Toldit bravúros támadását az újpesti védelem csak nehezen hárítja.

3:1-re javít a Ferencváros

A hetedik percben a kiugró Sárosit „ollóba” veszik. 11-es, amit Sárosi a hálóba vág 3:1. A gól szárnyat adott a Ferencvárosnak, mind több és több támadást vezetnek a zöld-fehérek.

A síkossá vált pálya a Ferencvárosnak kedvez. Az Újpesti védelem ugyan jól állja a sarat, de a fedezetsor bizony kihagy. Rubin bírónak néhány ítélkezése vált ki ellenkezést az újpestiek közönségéből. Vincze a tizenegyedik percben hendszet vét, a szabadrúgást Magda íveli, a labda kapu előtt pattog. Toldihoz kerül, aki azt a hálóba vágja. 3:2.

A Ferencvárosi közönségnek megjön a hangja. Harsányan biztatja csapatát és már úgy látszik, a Ferencváros kiegyenlít. Csak a tizennyolcadik percben szabadul fel az Újpest, amikor Pusztai beadását Háda csak kornerre védi. Az Újpest fedezetsorának hirtelen feljavulása révén ismét fölénybe kerül, de Háda kitűnően véd.

A huszonhatodik percben dől el végérvényesen a mérkőzés sorsa. Vincze Pusztait futtatja, akinek pompás labdáját Zsengellér csípi el, kiugrik és az Újpest negyedik gólját lövi.


Sárosi súlyosan megsérül

Most kíméletlenné válik a küzdelem. Mindkét oldalon több csúnya fault esik és a játék többször szakad meg, mert hol az egyik, hol a másik csapatból kell a játékosokat felmosni. Újpest most nyugodtabban játszik, a Ferencváros néhány támadást vezet, de néhány mellé- és fölé lövésen kívül eredményt nem ér el.

A harmincnyolcadik percben Sárosi kiugrik. Futóval és Ádámmal ütközik össze, a földre kerül, a bíró nem lát semmiféle szándékosságot, a játék fut tovább, amikor a játékvezető észreveszi, hogy Sárosi fekve marad.

Néhány percig mossák Sárosi dr-t, aki a karját és a vállát fájlalja. A játékos csakhamar talpra áll, de alig mennek ki a trénerek a pályáról, amikor összeesik és ájultan viszik le a pályáról. A tribünön rögtön elterjed a rémhír, hogy Sárosi karját törte.

Sárosi résülése érezhető nyomot hagy mindkét csapat lelkületén. Az Újpest többet támad, de az összecsapásoktól mindkét fél tartózkodik. Újpest tehát megnyerte a derbit 4:2 arányban.

Sárost György bordacsonttörést szenvedett


A Bakay-klinikán ápolják

Az Újpest – Ferencváros-mérkőzés szenvedő hősét, dr. Sárosi Györgyöt a vármegyei mentők külön kocsin hozták be Budapestre, hogy a Bakay-klinikára szállítsák. A magyar futballsport egyik legkiválóbb játékosa összeszorított fogakkal tűrte, jajszó nélkül nagy fájdalmait. A mentőkocsiban helyet foglaló Rauchmaul Emil tréner vigasztalta a népszerű Gyurkát, hogy valószínűleg csak zúzódást szenvedett, törésről szó sem lehet.

Sajnos, az orvosi vizsgálat súlyosabb diagnózist állapított meg. Mire a válogatott játékossal a mentőkocsi megérkezett a Baross-utcai sebészeti klinika épülete elé, már értesítették Bakay Lajos orvosprofesszort, aki lakásáról azonnal a klinikára jött.

Dr. Sárosi Györgyöt hordágyon vitték fel a műtőbe, ahol orvosi vizsgálat alá vették. Bakay orvostanár rövid vizsgálódás után megállapította, hogy valószínűleg bordacsonttörést szenvedett a kitűnő magyar válogatott játékos. Kötéssel látta el, majd átszállíttatta az egyik külön szobába.

Az esti órákban érdeklődtünk a Bakay-klinikán dr. Sárosi György állapota iránt, ahol a következő felvilágosítást kaptuk:
Dr. Sárosi a körülményekhez képest jól érzi magát, fájdalmai még vannak. Gyógyulása több hetet vesz igénybe.

A sporttársadalom osztatlan részvéttel áll a legkitűnőbb magyar futballista betegágyánál.