Rövidek

Miről tárgyal Magyarország és a kisantant?
Bécs, április 3.
A „Neue Freie Presse” vasárnapi száma prágai jelentést közöl, amely szerint Comnene, az új román külügyminiszter és Bárdossy magyar követ legközelebb folytatják tárgyalásaikat Magyarország és a kisantant viszonyának rendezéséről. Bárdossy ezidőszerint Budapesten van, hogy a magyar kormánynak jelentést tegyen.

Ha újabb akadályok nem merülnek fel, - írja a bécsi lap – akkor a négy állam (Magyarország és a kisantant) nyilatkozatára lehet számítani, amelynek tartalma a következő: 1. A kisantant elismeri Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát. 2. A négy állam megnemtámadási szerződést köt egymással. 3. A négy állam kötelezi magát a kisebbségekkel szemben való igazságos bánásmódra.

Tüntet a népfront
Párizs, április 10.
A Place de la Nation-on tartott népfronti tüntetésen mintegy tízezer ember vett részt. A tüntetők legnagyobb része kommunistákból került ki. A rendőrség a tüntetést először betiltotta, de azután mégis engedélyezte. Szavalókórusok hangosan követelték a kommunistapárt hatalomrajutását s a spanyolországi eseményekbe való beavatkozását.

Andersen György

Egy hír Litvániából

Varsó, április 8.

Smetona litván államelnök hallgatott Anglia tanácsára és felvette a kapcsolatot a szomszédos Lengyelországgal.

Chamberlain miniszterelnök ismét Rómába küldte Ingramot
Róma, április 10.
Vasárnap este Chamberlain miniszterelnök utolsó utasításaival Rómába érkezett az angol külügyminisztérium délkeleteurópai osztályának tanácsadója, Ingram, hogy Perth lord angol nagykövettel és Ciano gróf külügyminiszterrel egyetemben hozzálásson az egyezmény megszövegezéséhez.

Róma, április 27.

Ciano gróf, olasz külügyminiszter (1) és Perth római angol nagykövet (2) a Chiagi-palotában ünnepélyesen aláírta az  angol-olasz egyezményt.

Pacelli bíboros államtitkár képviseli a pápát az Eucharisztikus Kongresszuson

Róma, április 18.
(Az Információ jelentése.) Pius pápa a Vatikán legmagasabbrangú egyházi méltóságát küldi el a budapesti eucharisztikus kongresszusra. Vatikáni körökből szerzett értesülések szerint a pápa legátusa a budapesti eucharisztikus kongresszuson Pacelli bíboros államtitkár lesz.

Az angol hadügyminiszter Rómából Párizsba érkezett

Párizs, április 24.
Hore-Belisha angol hadügyminiszter Rómából jövet vasárnap délután repülőgépen Párizsba érkezett. Hore-Belisha a repülőtérről az angol nagykövetségre hajtatott, ahol még az este folyamán hosszabb megbeszélést folytatott Daladier miniszterelnökkel, valamint Bonnet külügyminiszterrel.

A megbeszélésen jelen volt Sir Eric Phips angol nagykövet is. A megbeszélés tárgya: az angol-francia katonai együttműködés szorosabbá tétele. Szóbakerült a megbeszélésen a francia-olasz tárgyalások ügye is, tekintettel arra, hogy Hore-Belisha Mussolininél tett látogatása alkalmával ezt a kérdést is érintette.