Rövidek

A miniszterelnök és három miniszter beszél e héten a költségvetés vitájában
Budapest, május 30.
Holnap kezdi meg a képviselőház a költségvetés részletes tárgyalását , de ezt megelőzően felszólal Reményi-Schneller pénzügyminiszer, hogy válaszoljon a legrövidebb költségvetési vita szónokainak. Miután a Ház részletes tárgyalás alatt nyolcórás üléseket tart, lehet, hogy még kedden az igazságügyi tárca vitája és Mikecz igazságügyminiszter beszéde után megkezdődik a honvédelmi költségvetés tárgyalása. Ennek során fog elhangzani Rátz Jenőnek, az új honvédelmi miniszternek első parlamenti beszéde.

Szerdán kerül sor a külügyi tárcára, amelynek során Kánya külügyminiszter hosszabb expozéban ismerteti a nemzetközi helyzetet, a cseh kérdést és a kisantanttal folyó tárgyalásokat. Ezután a miniszterelnökség költségvetése kerül sorra, amikor Imrédy Béla szólal fel.

A miniszterelnök valószínűleg a kormány általános politikáját érintő beszédet mond.

A „Temps” vasárnapi jelentése szerint a „Magyarság” Szálasiék kezébe kerül
Párizs, május 8.
Ugy kormánypárti, mint ellenzéki politikai körökben az elképesztő lapvásárlást hihetetlennek tartják.

Raeder vezértengernagy Magyarországon

Budapest, május 18.

Raeder vezértengernagy, a német haditengerészet főparancsnoka rövid látogatásra hazánkba érkezett, hogy viszonozza Röber Vilmos honvédelmi miniszter tavalyi látogatását.

Róma, május 29.
A Pápa szívbemarkoló szózata és Pacelli bíboros megrázó üzenete a vívódó emberiséghez fejezte be vasárnap Krisztus világtáborozását.

Holnap háromnapos vidéki szervező útra megy Eckhardt

Budapest, május 30.
Eckhardt Tibor, a Független Kisgazdapárt vezére, holnap reggel vidékre utazik. Részt vesz a hevesmegyei, borsodi, miskolci és abauji független kisgazdapárti megyei választmány ülésén és a szervezési kérdéseken felül politikai beszédeket is mond.

A Független Kisgazdapárt szokásos körlevele szombaton jelent meg, melyben a párt vezetősége felhívja a vidéki szervezetek figyelmét a nyilas fronton észlelhető változásokra. Figyelmezteti a körlevél szervezeteket, hogy a nyilasok – a megváltozott politikai viszonyokra való tekintettel! – a jövőben új taktikát fognak használni és az alkotmányosság leple alatt igyekeznek párttagokat toborozni.

Egyébként közli még a körlevél azt is, hogy a párt jelvényt adott ki. A jelvény búzakoszorúban felszántott mezőn eke, mögötte hármas halom, felette a felkelő nap, az egészen keresztül függőlegesen Szent István kardja.