Rácz Lajos sokszorosan büntetett kasszafúrót gyanusítják a Hajtó rendőr elleni merénylettel

Vasárnap délben egy pillanatra fölcsillant annak a reménye a főkapitányságon, hogy sikerült kézre keríteni Hajtó Antal rendőr főtörzsőrmester merénylőit. Két rovott múltú betörőt állítottak elő a főkapitányságra, akikről kiderült, hogy a merénylet előtti napon együtt borozgattak és a kocsmaasztal mellett hangosan arról tárgyaltak, hogy „jó lenne valamit csinálni!.

Ezt a két kispesti fiatalembert hosszú órákon keresztül faggatta a nyomozást irányító rendőrtanácsos, de végül is mindkettőjüket szabadon kellett ereszteni, mert alibit igazoltak. A turai rendőrség is elfogott egy gyanús embert, akit fölszállítottak Budapestre, de erről a gyanúsítottról is kiderült, hogy nincs köze a rendőr elleni merénylethez.

Éliássy főkapitány presztizskérdésnek tekinti, hogy az elvetemült merénylők kézrekerüljenek, mert Hajtó betegágya mellett megígérte a kormányzónak, hogy a rendőrség mindent elkövet a bűnösök kézrekerítésére. Most szigorú rostáló razziát végez a budapesti főkapitányságnak úgyszólván valamennyi detektívje, végigjárják a büntetett betörőket és mindenkitől a legszigorúbb alibi igazolását követelik.

Vasárnap a későesti órákban névtelen levél érkezett a főkapitányságra, amely közli, hogy Hajtó Antal rendőrfőtörzsőrmestert Rácz Lajos többszörösen büntetett kasszafúró és betörő lőtte le.

Azonnal detektívek siettek ki Rácz budapesti lakására, de a rovottmultú betörőt nem találták otthon. Érdeklődésünkre azt a felvilágosítást kapták a detektívek, hogy Rácz mult vasárnap éjszaka – tehát a merénylet éjszakáján – távozott el hazulról és azóta nem tért vissza lakására.

Ezen a gyanús körülményen kívül az is valószínűsíti a névtelen levél állítását, hogy Rácz egy ízben Berlinben is revolverharcba bocsátkozott a rendőrökkel, mikor egy bankrabláson tettenérték, sőt egy alkalommal már Magyarországon is rálőtt egy rendőrre. A betörő ellen vasárnap este körözést adtak ki.