Én még ma is Kossuth Lajos katonája vagyok

„Én még ma is Kossuth Lajos katonája vagyok…” – mondja az aranylakodalmát ünneplő Sümegi Vilmos

Sudár termetű, hófehér hajú és hófehér körszakállú úriember kavargatja kávéját a híres körúti kávéház még híresebb „kerekasztalánál”.

Ilyen lehetett Fogg Phileas öregkorában, körülbelül 40 évvel Verne Gyula regényének befejezése után… Sümegi Vilmos, a rendíthetetlen volt függetlenségi képviselő, szombaton ünnepelte aranylakodalmát.

- Most kérdezték tőlem, - beszéli el tréfásan mérgelődve – „hány évesnek tetszik lenni? „ Dehogy tetszik!... 74 éves vagyok.
Beszél a pályájáról. Minden adatot, minden évszámot pontosan tud.
- A régi Nemzeti Ujságnál kezdtem meg pályámat, mint ujságíró, ezelőtt 56 esztendővel. Ez 83-ban volt. Egy esztendővel később én voltam a képviselőválasztásoknál a függetlenségi párt jegyzője a Terézvárosban.
Ezelőtt 38 évvel lettem gyergyoszentmiklósi képviselő és négy cikluson keresztül maradtam tagja a képviselőháznak. Összesen 18 évig.
- Tizennyolc évig? Tehát időszaki választáson került be?
Szigorúan néz végig, szemrehányóan mondja:
- Nem időszaki, hanem időközi választáson! Valamennyi gyergyói községnek, amely valaha a kerületemhez tartozott, díszpolgára lettem. Iskolákat, kórházakat, vasutat építtettem és egy nagy és szent programom volt: a magyarosítás.
- Kik voltak a legjobb barátai?
- Két kedves, felejthetetlen barátom volt. Az egyik Gaal Gaston, akivel eredetileg nem mint politikussal, hanem mint balatonboglári őslakóval barátkoztam össze. Mert azt is tudnia kell, kedves öcsém, hogy én alapítottam az első balatonpártoló egyesületet és én voltam a balatoni kultusz első hirdetője Magyarországon, már több mint 30 esztendővel ezelőtt.
Másik legjobb barátom Vázsonyi Vilmos volt. Ő sem volt tagja a pártomnak, mert én 48-as voltam, ő pedig bár eredetileg szintén 48-asnak indult, később – mint ő maga mondta gyakran – „közbejött akadályok miatt, demokrata lett...
- Ki volt az a politikus egyéniség, aki a legmélyebb benyomást tette méltóságos uram?
- Az öreg Ugron Gábor. Ő volt a legélesebb eszű, legtisztább szívű politikus, akit valaha ismertem. Ötven évvel ezelőtt küzdött a titkos választójogért és 50 évvel ezelőtt megmondta: vigyázzatok a kis japánokra, ezeknek a terjeszkedése zavarja meg majd Anglia álmait. Ma is Kossuth Lajos katonája vagyok. Gyakran mondta Kossuth, nem a török és a tatár volt az igazi veszedelem az országra, hanem az az ellenség, amely a nemzet nyelvét, a nemzet egységét támadta meg. Ezt az elvet büszkén vallom én is és ennek az elvnek követését tartom az egyedül helyes politikai programnak.

Elbeszéli, hogy az aranylakodalmi ünnepséget a margitkörúti Ferences rendházban tartották meg.

- Sok küldöttség jött, sokan köszöntötték. Több mint ötszáz üdvözlő táviratot kapott régi kerületéből.
Vargha Béla balatonboglári plébános és Berkes Róbert beszédeinél mindenki sírt. Én is...

Elgondolkodva mondja:
- 48 ősszel ezelőtt ültem le legelőször ehhez a kávéházi asztalhoz, azóta törzsvendég vagyok. Akkor még Eötvös Károly a vajda, ült az asztalfőn. Elmúlt az idő, megváltozott az idő: nem örülök neki, hogy ma már én vagyok a vajda...