Rövidek

Pacelli bíboros Magyarországon

Budapest, június 1.

A magyar nemzet, élén az államfővel mélységes tiszteletadással és fejedelmi pompával fogadta a pápa követét, Pacelli bíborost, aki az Eucharisztia ünnepsségeire érkezett Budapestre. A Mussolini téren a főváros képviselői üdvözölték latin nyelven, mire Pacelli bíboros latinul válaszolt s beszéde végén a közönség leírhatatlan örömére magyar nyelven a következőket mondta: Éljen az Euchasisztikus Konresszus! Éljen Krisztus Király! Éljen Magyarország Nagyasszonya! Éljen Szent István apostoli király emléke! Éljen Magyarország!

Irtózatos japán bombazápor gyilkolt és pusztított Kantonban

London, június 7.

A Reuter Iroda kantoni jelentése szerint a vasárnap délelőtti japán légi támadás áldozatainak száma 200-300-at tesz ki. A japán repülők egy óra hosszat bombázták Kantont. Hétfőn reggel mintegy ötven japán katonai repülőgép újból bombázta Kanton városát. A háromnegyed óra hosszat tartó légi támadás folyamán a repülők körülbelül száz bombát vetettek le. Három bomba a kínai negyedben álló francia kórházat találta. Az egyik francia orvos könnyebben megsebesült.

Eden súlyosnak látja a nemzetközi helyzetet
London, június 6.
Eden volt külügyminiszter pünkösdkor nyilt levelet intézett Warwick választóihoz, amelyben kifejti, hogy minden optimista jósolgatás dacára a nemzetközi helyzet a legnagyobb mértékben veszedelmes. – Nincs jogunk, - írja – hogy a lappangó nagy veszélyeket, amelyek a világot és különösen Európát fenyegetik, lebecsüljük! Ezek annál veszedelmesebbé válnak, minél tovább folytatják a szerződésszegőkkel szemben az engedmények politikáját. Mi szabad nép vagyunk, amelynek vérévé vált a politikai önrendelkezés, amelynek hagyományait és jogait feladni soha sem fogjuk. Európa egyes részeiben ma megvetik a demokráciát és a szabadságot, ezért kötelességünk, hogy minden erővel megteremtsük nemzeti egységünket.

Dinnyés és Sulyok képviselők beszéltek a kisgazdák nagyatádi gyűlésén

Nagyatád, június 12.

A Független Kisgazdapárt vasárnapi gyűlésén Dinnyés Lajos kijelentette, hogy a Független Kisgazdapárt az Imrédy-kormánnyal szemben megőrzi ellenzéki álláspontját, de ha a kormány jól cselekszik, akkor segíteni fogja törekvései megvalósításában. – A falu népe akadályozta meg – mondotta Dinnyés – a kommunizmus terjedését és most is a falu józanságán törik meg az a szélsőséges agitációt, amely már az évszámot is megjelölte a hatalom átvételére. Mi nem lelkesedünk idegen államok politikai rendszerelést, hanem az igaz magyar népi politikáért küzdünk.

Ezután Szecsey István és Sulyok Dezső képviselők szólottak a nagyszámú közönséghez. – Amikor mi a szélsőségekkel szemben küzdünk, - mondotta Sulyok – az a gondolat vezet bennünket, hogy a föld problémáját meg kell oldani. A szélsőséges irányzat ezt a kérdést nemcsak hogy nem oldja meg, hanem gyarmati sorsra ítélné Magyarországot és a mainál is nyomorúságosabb helyzetbe döntené.

Henlein Németországba utazott
Prága, június 5.
(Az Havas-ügynökség jelentése.) Henlein Konrád gépkocsin feleségével és gyermekeivel együtt átlépte a német-cseh határt. Szudétanémet körökben mindennemű felvilágosítást megtagadnak Henlein útjáról.

A szudétanémet párt Maxdorfban, a cseh-német határ közelében választói értekezletet tartott. A Henlein-párt egyenruhás, úgynevezett rendfenntartói elhagyták a termet, amelyben az értekezlet folyt és tüntető felvonulást akartak rendezni.

Tekintettel arra, hogy a határvidéken mindennemű tüntetés tilos, a rendőrség kivonult, hogy szétoszlassa a Maxdorfból Badenbachba vezető úton kettős rendekben menetelő tüntetőket. A rendőrség, miután ismételt felszólítására sem voltak hajlandók a tüntetők szétoszlatni, kénytelen volt gumibotját használni. Több sebesült tüntetőt kórházba szállítottak.