Az állami alkalmazottaknak engedélyezett pótlék

Lukács László pénzügyminiszter deczember 21-én terjesztette elő a törvényjavaslatot az állami tisztviselők pótlékáról.
Ez helyettesíti egyelőre a tisztviselők fizetésének rendezéséről s Széll kormány által beadott javaslatot, melyet gróf Tisza István visszatett, melyet azonban pótolni kellett, mert az országgyűlés az 1902-iki évre szóló költségvetésében az év utolsó két hónapjára már a tisztviselők fizetésének javítását fölvette.

Az uj javaslat átmeneti intézkedéseket tartalmaz mindaddig, mig a végleges rendezés (a megyei és városi tisztviselők bevonásával) megtörténik.
Addig évenkint bizonyos pótlékot kapnak az összes állami alkalmazottak, a mi azonban 16 millió koronát meg nem haladhat. A pótlékot az 1903-ik évre visszamenőleg fizetik, - most egy összegben, azontúl évnegyedenkint. A képviselőház pénzügyi bizottsága már deczember 22-én letárgyalta a javaslatot, s elfogadta, az egyetemi tanárokat is fölvéve azok közé, kiket pótlék illet.

A pótlék különben leginkább a kisebb javadalmazású tisztviselőket veszi tekintetbe.
Ők 400 vagy 200 korona pótlékban részesülnek, az állami elemi iskolai tanítók is 2-3-400 koronában, a mint 10-15 év vagy hosszabb idő óta szolgálnak. A javaslat törvényerőre emelése az országgyűlés mostani körülményei közt ujévre meg nem történhetik. De a miniszteriumokban a tisztviselői pótlékok utalványozására följogosított egyéb hatóságoknál a munkálatot már be is fejezték s a munkálat alapján az illető tisztviselők már meg is kapták a pótlékot.

A kormány törvényes fölhatalmazás hiányában egyelőre előlegként utalványozza a pótlékot.