Gazdasági Kis Tükör

Imrédy miniszterelnök többször bejelentette, hogy megvalósítja a családi munkabér rendszerét, aminek az a lényege, hogy a munkások – progresszív alapon – gyermekneveltetési járulékban részesednek. Ezt a rendszert Magyarországon először egy francia nagyiparos család honosította meg, a Dewavrin-család, amelynek Franciaországban hatalmas textilipari gyártelepei vannak és magyarországi gyárüzemében az ottani tapasztalatok alapján vezette be ezt a rendkívüli szociális bérrendszert.

A család széniora, Bernard Dewavri
n nemrégiben levelet írt Imrédy miniszterelnöknek és lelkes hangon ürdvözölte őt a családi munkabérrendszer gondolatának felvetéséért. Igen tiszteletteljes hangon felajánl a miniszterelnöknek 50.000 pengőt arra a célra, hogy ezt az összeget a családi munkabérrendszer gondolatának népszerűsítésére használja fel. Úgy tudjuk, hogy az előkelő francia nagyiparos felajánlását a miniszterelnök elfogadta.


Gazdasági és politikai körökben
egyaránt igen erős benyomást keltett a felsőház bizottságainak állásfoglalása, amellyel Prónay György báró javaslatára megváltoztatták a szesztörvényben előírt új megváltási módot s helyébe visszaállították a régi, bíróság által megállapítandó kártalanítást.

Kétségtelen, hogy ez az állásfoglalás
egyedül és kizáróan a magántulajdon nyomatékos védelme érdekében történt, mert a felsőház tagjai attól tartanak, hogy egy későbbi kormány a kisajátítás módszerét precedensnek használva fel, ezt az eljárást a magántulajdon egyéb területein is érvényesíti…

A felsőház illusztris jogásztagjai is
egyoldalúnak tartják azt a törvényszakaszt, amely a kisajátítási árat az évi jövedelem hússzorosában állapítja meg. Szerintük a becsérték az egyedül helyes jogi alap és a becsérték megállapítását nyugodtan rábízhatják a bíróságokra!


Ötszáz vagón lisztet
vásárol tőlünk Olaszország s további háromszáz kocsirakományt készült az új termésből lekötni, de megelőzött bennünket egy másik ország, amely hír szerint Manitoba-lisztet adott el az olaszoknak.


Az új magyar-lengyel árucsere-egyezmény
hárommillió pengővel több iparcikk és kétmillióval több mezőgazdasági termény kivitelére nyujt módot! Vajjon mikor érünk el odáig, hogy a magyar bor régi piacára, Lengyelországba akadálytalanul kimehessen?


A Ganz
hét, teljesen motoros vonat szállítására kapott megrendelést az argentin kormánytól. A rendelés révén lehetővé válik tízmillió pengő értékű délamerikai nyersanyag közvetlen behozatala, amelyet idáig a német klíringen át importáltunk.


Rómában aláírták
az olasz-cseh kereskedelmi megaállapodás pótegyezményét, amelynek révén a két ország közötti áruforgalom értékét 30 millió cseh koronával növelik.


Az első nagyszabású kölcsönt,
amelyet Törökország a világháború befejezése óta Angliától kapott, most ratifikálta az angol és a török törvényhozás. A kölcsön összege 16 millió fontsterling, közel félmilliárd pengő, amelytől a törökök rendkívüli gazdasági fellendülést remélnek.


A száj- és körömfájás
szórványosan ugyan, de sajnos, már átcsapott a Dunán, s ezért a kormány a Duna mindkét oldalán húsz kilométernyi sávon betiltotta az állatvásárokat.