Tízezer vagón olaj!

Alig két hete új nagyhozamú kút feltárását jelentették a lispe-szentandrási olajmezőkről. Ez a kút – számszerint a negyedik – az első háromnál jelentékenyen nagyobb napitermést ígér, a szakértői becslés szerint: naponta legalább nyolc-tíz vagón olajat! Most újabb örömhír érkezik Lispéről, ahol három nap előtt sikert hozott az ötödik kútfúrás is.

Az új kút termelőképességét napi négy-öt vagónra becsülik
és ezzel annyira megnövekedett a hazai olajtermelés, hogy évente nyolc-tízezer vagón olajra biztosan lehet számítani. Ennek a nagy eredménynek a jelentősége szinte felbecsülhetetlen, mert tízezer vagón olaj sz ország évi szükségletének egyharmadát fedezi. Az iparügyi minisztérium már a lispei fúrások megindulása óta foglalkozik azzal, hogy a magyar olajat nagyszabású finomítóüzemben – úgynevezett „krakkoló telepen” – benzinné alakíthassa át.

A finomítótelep felállításának pénzügyi megoldásáról
hónapok óta folynak a tárgyalások az iparügyi és a pénzügyminisztérium között és sikerült is a szükséges pénzügyi alapot megteremteni. Értesülésünk szerint rövid időn belül krakkoló telep építését kezdik meg, az egyik Lispe-Szentandráson lesz, a másik a bükkszéki olajmezők közelében. A két finomító a tervek szerint a magyar olaj 60-70 százalékát fogja benzinné átalakítani.