Exporttilalmat az új tengerire!

Idén előreláthatólag nem lesz kedvezőtlen a kukoricatermés.
A tapasztalat szerint e fontos hizlalási nyersanyag kivitele még akkor is káros, ha a jelenlegi becslésnél nagyobb is lenne a termés. Az elmult esztendőben például 12 és félpengőért exportálta Magyarország kukoricafeleslegét, hogy később 19 pengőért importáljon külföldi tengerit.

Az áruhiány olyan nagy, hogy az ország számos vidékén nem várva be a tengeri természetes száradását, kukoricaszárító berendezést létesítettek és a nedves tengerit jelentős költséggel, mesterségesen szárítják a belföldi hízlalás céljaira.

Egyszerre két fórumon is akció indult a kukoricafelesleg importjának betiltása érdekében.
A gazdaszempontokat ifj. Popovits Gyula hangoztatta a Köztelek egyik legutóbbi számában, amikor a kivitel ellen emelt szót. A fogyasztók kívánságait pedig Rosta János közélelmezési tanácsos fejtette ki. Javaslata alapján feliratban kéri a főváros a kormányt, hogy tárolja a kukoricafelesleg egy részét, mivel az abnormális áralakulást csak ily módon lehet megakadályozni. Tavaly is hasonló kérelmet terjesztettek elő, de idén, amikor ehhez a kérelemhez a gazdák is csatlakoznak, előreláthatólag eredményesebb lesz az akció.