Visszásságok a százalékrendszer körül

A magyar pincér, a világ legügyesebb és legudvariasabb pincére elégedetlen a borravalórendszerrel. Ezzel kapcsolatban a Kereskedelmi és Iparkamara a minap az illetékes legkisebb munkabért megállapító bizottság ülést tartott. Ferdinándy Tihamér ny. járásbírósági elnök, a bizottság elnöke elé terjesztették panaszaikat a pincérek. Elmondták, hogy a százalék felosztása a pincérekre, éttermi, stb. alkalmazottakra sérelmesen történik. Igen sok üzemtulajdonos 40%-ot juttat ebből az összegből a főpincérnek és a többi személyzet együttvéve kap 60 százalékot. Nagyobb üzemekben, ahol egy-két főpincér mellett 25-30 pincér dolgozik, alig jut valami az embereknek. A szállodákban is aránytalan a felosztás – panaszolták a pincérek.

A Metropol-szállóban például
egy szobalány egy hétre 50 fillért kapott a százalékos borravalóból, ezzel szemben a szoba-főpincér ugyanazon a héten 120 pengőt keresett. Kérték a pincérek, hogy orvosolják a mai rendszer hibáit. Nincs módjuk arra, hogy ellenőrizzék, mennyit tesz ki a százalékos borravaló napi összege, nincs beleszólásuk annak elosztásába. Kérték, hogy az alkalmazottak egymás között állapíthassák meg az őket illető százalék elosztásának a kulcsát.

Az éttermi és szállodai alkalmazottak
hivatkoznak ezzel kapcsolatban egy feltűnő esetre. Ennek középpontjában Gellér Mihály, az egyik legnagyobb budapesti szálló- és éttermi konszern tulajdonosa áll. Könyvelőváltozás volt Gellér Mihály vállalatánál. Az új könyvelő 11.000 pengős tételt talált, amelynek rendeltetésével nem volt tisztában. Kitűnt, hogy a 11.000 pengőt visszatartották az alkalmazottak borravaló százalékából és „tartalékolták”. A könyvelő, aki egyébként vizsgázott, esküt tett revizor, tájékoztatta a Palatinus-Astoria-konszern főnökét ennek a tartalékolásnak a lehetetlenségéről és utasítást kért az összeg kifizetésére.

Gellér Mihály haladéktalanul teljesítette
a kívánságot és a 11.000 pengős visszatartott összeget szétosztották az alkalmazottak között. A Szállósok és Vendéglősök Ipartestületénél kérdésünkre azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a százalék elosztásával kapcsolatban keletkezett vitákat a békéltető bizottságok elé viszik. Ezek a vegyes bizottságok szokták elintézni a nézeteltéréseket. Az Ipartestületnek is tudomása van arról, hogy az alkalmazottak panaszkodnak az ellenőrzés lehetetlensége és az elosztás aránytalansága miatt.