Kegyetlen gyilkosság Rákospalota határában!

Levágottfejű, meztelen férfiholttestet talált három kisfiú egy vizesárok mélyén.

Vasárnap délután hat óra tájban három gyerek játszadozott Rákospalota határában, a Nagylaposi dűlőn. Hárman voltak: Lengyel Lajos 16 éves kifutó, Finta Vilmos 13 éves tanuló és Schmidt Róbert 14 éves diák. Lengyel Lajos Szücs Vince gazdálkodó földje közelében szaladgált. Ezen a földön magas a talajvíz. A fiú egy árok közelébe érkezett, itt rémülten megállt és megborzadva felkiáltott. Két társa odaszaladt. Borzalmas, véres látvány tárult a szemük elé. A vizes pocsolyában, az árok mélyén teljesen meztelen, fejnélküli férfiholttestet láttak.

A fiúk néhány percig dermedten, tágrameredt szemmel nézték a szörnyű látványt, azután futásnak eredtek. A közelben két mezőőrt találtak, B. Tóth Pált és Varga Lajost. Izgalomtól remegő hangon mondották el, milyen szörnyű felfedezést tettek. A két mezőőr az árokhoz futott, egyikük a holttestnél maradt, a másik pedig a telefonhoz rohant és értesítette az újpesti rendőrkapitányságot. Néhány perccel később kirobogott az újpesti kapitányság autója és nem sokkal azután hangos szirénázással megérkezett a budapesti rendőrkapitányság riadóautója is. A rendőrök első pillanatra látták, hogy kegyetlen gyilkosság történt.

A holttestnek bal alsó karján baltacsapástól eredő vágás látszott. Fejét egyetlen – valószínűleg gyakorlott – nyisszantással metszette le a brutális gyilkos. A rendőrorvos rövid vizsgálat után állapította, hogy a szerencsétlen áldozat még élt, mikor a fejét levágták és a halál elvérzés következtében állott be. A szörnyű felfedezés után néhány perccel megérkezett a gyilkosság szinhelyére Laky Lajos detektívfőnök, Fazekas Áron detektívfőfelügyelő és a budapesti főkapitányság egész gyilkossági csoportja. Egy órával később megjelent a helyszínen Felszeghy Róbert, a pestvidéki törvényszék vizsgálóbírája is. Este hét óra tájban mozgalmas képet mutat a máskor elhagyott, csöndes, lakatlan vidék. Autók robognak végig az alig járható mezei dűlőúton, rendőrtisztek, detektívek daktiloszkóposok és orvosok sürögnek, forognak. A rendőrorvos megállapítása szerint az áldozat húsz-huszonkétéves fiatalember, aki valószínűleg jobb anyagi körülmények között élt.

A teste ápolt, a kezén nem látszik, hogy fizikai munkát végzett volna. A személyazonosság megállapításához semmiféle más adatot nem találtak. Annyit tudtak csak megállapítani, hogy a gyilkosság nem azon a helyen történt, ahol a holttestet megtalálták.

Az áldozat már nem élt, amikor a gyilkos a holttestet az árokba hurcolta. A tetemet az út felől vitték az árokba. Ezt abból állapíthatták meg, hogy az út és az árok közötti részen a cserjék ágai több helyütt letöredeztek és az ágak meg is karcolták az áldozat testét. Valószínűnek tartják azt is, hogy a bokrok a gyilkos vagy gyilkosok testét is felsebezték, vagy legalább is ruhájuk összeszaggatták.

A rendőrség véleménye szerint a holttestet éjjel vitték arra a helyre, ahol megtalálták, hiszen valószínűtlen – akármennyire is elhagyatott és lakatlan ez a vidék – hogy nappal, feltűnés nélkül lehessen egy levágott fejű férfiholttestet egyik helyről a másikra vinni. Ezt a feltevést megerősíti Szűcs Vince gazdálkodó vallomása. Szűcs elmondotta, hogy szombaton délben még nem volt meg az az árok, amelynek mélyén vasárnap délután a holttestet felfedezték. Természetesen óriási eréllyel indult meg a nyomozás.

A detektívek átkutatták a környék minden zugát, minden bokrát. Lakóház a közelben, néhány kilométernyi körzetben, nincsen. Este nyolc óra tájban Szecsődy Nándor detektív érdekes leletre bukkant. Az egyik bokor tövében ördögbőrnadrágot talált, olyant, amilyent a motorosok szoktak viselni. A nadrág többhelyütt el van szakadva, s ezért a rendőrség azt gondolja, hogy a nadrágot erőszakkal húzták le.

A nadrág belsejében gyári márkát, gyártási számot találtak és ezt a felírást: „Nem, nem, soha!” A rendőrség ma, hétfőn délelőtt ahhoz a céghez fordul, amely a nadrágot gyártotta és reméli, hogy itt kap valami útbaigazítást a nadrág vásárlójára vonatkozólag. Vasárnap este tíz óra tájban reflektorok fénye mellett rendőrök, detektívek és rendőrkutyák tömege kutatja, vizsgálja és tanulmányozza a gyilkosság színhelyét és keresi a szerencsétlen, kegyetlenül megölt fiatalember levágott fejét.