Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen

Bogáthy Erna a női tőrvívóbajnok

Vasárnap délelőtt élénk élet uralkodott a Műegyetemen. Magyarország 1938. évi női és férfi tőrvívóbajnokságait tartották meg. A Műegyetem vívótermében és tornatermében két-két plánson vívtak a versenyzők.

A hölgyek versenyének tizenhárom résztvevője volt és az előmérkőzések során két csoportba osztották őket. A kilences döntő mezőnye hamarosan kialakult. Solymossy, Harta, Hollerbach és Váradi kiesett, a döntőbe pedig a következők kerültek be: Hogáthy Erna, Kun Éva, Varga Ilus, Elek Ilona, Horváth Kató, László Éva, Horgonyiné, Elek Margit.

Jekelfalussy Piller György százados, olimpiai kardvívó világbajnok volt a zsűri elnök. A hölgyek heves és izgalmas mérkőzéseket vívtak. Az előmérkőzések legnagyobb meglepetése volt, hogy Kun Éva 5:4 arányban legyőzte Bogáthy Ernát.

A mérkőzéseket végignézte Tary Gizella is, az amszterdami olimpiász helyezettje, a magyar női tőrvívás úttörője. Santelli Italo jelenlegi hölgytanítványait nagy figyelemmel nézte.

– Ilyen jó magyar hölgyvívó gárda nem volt még, – mondotta – elsősorban az új tehetségektől várok sokat.

A férfiak tőrbajnoksága három csoportban kezdődött meg. A bajnokságban minden számottevő versenyzőnk elstartolt, kivéve a betegeskedő Bay Bélát és a HVTK lengyelországi úton lévő tagjait.

Hajdu János javuló formában vívott, de holtversenyével, rosszabb tusarányával nem jutott a döntőbe. Az első csoportban Rajcsányi, Dunay és Hátszegi József jutott tovább.

A második csoportból, ahol a legnagyobb küzdelem volt Gözsi, Berczelly és Palócz ment tovább. Ebből a csoportból esett ki dr. Hajdu János .A harmadik csoportban is nagy küzdelmek voltak, innen Gerevich, Mátéffy és Bedő került a döntőbe. Meglepetést keltett Filippai kiesése.

A hölgyvívók küzdelme már délelőtt befejeződött.


Magyarország női tőrvívó bajnokságát
Bogáthy Erna (HTVK) nyerte 7 győzelemmel. 2. Elek Margit (DAC) ugyancsak 7 győzelemmel. Az első hely Bogáthy Erna és Elek Margit között holtverseny után dőlt el. A további helyezési sorrend: 3. Kun Éva (MTK) 6 gy. 4. Rozgonyiné (egyleten kívül) 4 gy. 5. Varga Ilona (DAC) 4 gy. 6. Elek Ilona (UTE) 4 gy.