A Ferencváros nyerte a bajnokságot

Izgalmas nehéz küzdelem után 2:1 (0:0) arányban verte a Ferencváros a Budafokot és ezzel biztosította a bajnokságot

A Ferencváros vasárnap délután sorsdöntő mérkőzést vívott Budafok csapatával. A Ferencváros három ponttal vezetett a bajnoki tabella élén, az Újpest és a Hungária előtt.

Tehát le kellett győznie a Budafokot, hogy a bajnokságot biztosítsa és miután ez sikerült, most már az elsőség szempontjából lényegtelen, hogy az utolsó mérkőzés, amelyet csütörtökön az üllői úti pályán az Elektromosokkal vív, hogyan végződik.

Katonazenekar játszott a napsütötte Hungária úti sporttelepen, amikor 1000 néző előtt felvonul a Ferencváros és a Budafok csapata.

A Ferencvárosnak ez volt az összeállítása: Tihanyi – Polgár, Korányi – Magda, Sárosi III, Lázár – Bíró, Jakab, Sárosi dr., Toldi Kemény.
A budafokiak összeállítása így festett: Vági – Szebehelyi, Bánkuti – Király, Sós, Beretvás – Fodor, Horváth, Fézter, Kovács, Szeder.

A mérkőzés Vogel játékvezető sípjelére kezdődött el és mindjárt a Ferencváros támadott. Kemény bemutatta, hogy még mindig a régi, egymásután a kapu fölé fejelte a labdákat. Aztán Toldi helyezte Sárosi leadását kapu mellé.

A tízperces ferencvárosi próbálkozás után váratlanul felnyomultak a budafokiak és ettől a perctől kezdve több ízben erőteljes veszélyes támadást indítottak. Nemcsak a Ferencvárosnak, hanem nekik is több helyzetük kínálkozott. Fodor lefutása után futtában lőtte kapu fölé a labdát. Általában a Ferencváros részéről álmos játék folyt.

Az izgalmak a második félidőben robbantak ki. Toldi egymásután mellé fejelte a labdát, Sárosi szöktette Bíró II.-t, aki előretört, de a kapu helyett a kapu mellett álló rendőrt találta el.

Negyedórás ferencvárosi ostrom után Fodor elfutott, beadását odaadta a fedezetlenül álló Fézternek, aki ahelyett, hogy a kapuba rúgta volna a labdát, balra továbbította és ezzel a gólhelyzetet elrontotta. Továbbra is a Budafok ostromolt.

Kovács kézzel ütötte maga elé a labdát, s ebben a percben a játékvezető sípja is megszólalt. A nagy zajban azonban tovább folyt a játék és Kovács a kifutó Tihanyi mellett belőtte a labdát. Természetesen a játékvezető kezezést ítélte meg és nem a gólt.

Emiatt egy kis tumultus keletkezett, aztán máris Kemény rohant a labdával. Király elterült a földön, miután a budafoki játékosok körülvették a játékvezetőt. A kavarodásból csak azt lehetett látni a tribünről, hogy a játékvezető Beretvást kiállította.

Tíz budafoki játékos is veszélyes tudott lenni kis ideig, de aztán újra ferencvárosi támadások kerültek előtérbe. Sárosi és Toldi helyet cseréltek. Toldi lett a center, Sárosi dr. a balösszekötő. Ez a taktikai húzás megzavarta a budafoki védelmet és a 34. percben Toldi átadásából Bíró bevágta a labdát, amely kipattant és Toldi a fejével újra benyomta.

Újrakezdés után Fézter a félpályáról előrefutott, Lázár nyargalt utána, a tizenhatos vonalon belül érte utol, hátulról eléje lépett és gáncsszerűen ellökte. A játékvezető azonnal megítélte a megérdemelt tizenegyest, amelyet Szeder góllá értékesített (1:1).

Ez a 28. percben történt. Az izgalmas percek tovább következtek. Fodor lövését Tihanyi védte, Toldi lövése a kapufát súrolva pattant ki.

A 37. percben nagy akcióból született meg a Ferencváros győzelmet és bajnokságot jelentő gólja: Sárosi III. odaadta a labdát Sárosi I.-nek, aki középen egyenes labdát küldött előre, két budafoki játékos között Toldi kitört és a kapu balsarkába vágta a labdát. (2:1).

Még egyszer fellángolt a budafoki ellentámadás, de utána fölénybe került a Ferencváros, a csatárok azonban sorjában hibáztak. Ezen a téren Jakab vitte a főszerepet. A mérkőzés után lelkes ünneplésben részesítették a Ferencvárost, mint az idei bajnokot.

A csapat csak nehezen nyerte meg ezt a mérkőzést. A játékosok között világbajnoki hangulat uralkodott. Rendkívül vigyáztak a testi épségükre és a kondíciójukra.

A mezőny legjobb játékosa Toldi volt. Keménynek és Bitó II.-nek alig sikerült valami. Jakab rendkívül indiszponált volt. A Budafoknál Sós, Szebehelyi és Kovács volt jó.

A ferencvárosi játékosok a mérkőzés után felmentek nagybeteg elnökük Springer Ferenc dr. lakására, majd este az egyik józsefvárosi vendéglőben ünnepelték a bajnokság megnyerését.