Anglia és Franciaország megegyezett Bulgáriával

Párizs, július 31.
(Az Információ jelentése.) Francia politikai és diplomáciai körökben vasárnap nagy feltűnést keltő hírek terjedtek el arról, hogy az angol és a francia kormány hónapok óta előkészített délkelet-európai politikája újabb eredményt ért el.

Mint emlékezetes, ennek a közös angol-francia politikai célkitűzésnek első állomása a török-angol egyezmény volt, amelynek keretében Törökország nagyösszegű angol exportkölcsönt kapott és e politikának egyik állomását jelentette a francia-török barátsági és katonai egyezmény, melynek aláírása céljából a közeljövőben Bonett külügyminiszter Ankarába utazik.

A vasárnap délután Párizsba érkezett hírek szerint arról van szó, hogy Bulgáriát teljesen felszabadítják a békeszerződések kötelezettségei alól és megkapja a katonai egyenjogúságát, amivel szemben Bulgária hajlandó lesz külpolitikáját összhangba hozni a Balkán-szövetség és a délkeleteurópai angol-francia diplomáciai törekvések külpolitikájával.

A neuilly-i békeszerződés határozmányainak Bulgáriát sujtó szakaszait megegyezés alakjában hatálytalanítják. Ez a megegyezés Bulgária és a Balkán szövetség között jön majd létre. Franciaország és Anglia teljes támogatásával. Párizsi diplomácia körökben hangsúlyozzák, a két nagy hatalom az egyezmény előkészítésében tevékenyen résztvett.

Mit kap Bulgária?

A nagy feltűnést keltő hírek Szalonikiből Belgrádon keresztül érkeztek Párizsba. E hírek szerint Bulgária szempontjából a legjelentősebb, hogy bizonyos katonai megkötöttségek alól szabadul. Igy például hatályon kívül helyezik a bolgár felfegyverkezés korlátozására vonatkozó intézkedéseket és a bolgár Trácia semlegességéről szóló határozatokat.

Franciaország és Anglia jelentős pénzügyi támogatásban részesítik Bulgáriát. Már a közeljövőben francia pénzügyi szakértőkből álló küldöttség utazik Bulgáriába, hogy tanulmányozza, milymódon támogathatná Bulgáriát, akár pénzügyi segítség, akár pedig kereskedelmi könnyítések nyujtásával.

Francia politikai körökben nagy örömmel fogadták az egyezmény lehetőségének hírét és a francia diplomácia sikerének könyvelik el, hogy Bulgáriát sikerült a Balkán-szövetséghez kapcsolni és ezzel azoknak a délkeleteurópai államoknak érdekkörébe belevonni, amelyek barátságos magatartást tanusítanak az angol francia külpolitika célkitűzéseinek irányában.

Vasárnap megszűntek a neailly-i békeszerződés rendelkezései

Szaloniki, július 31.
(Az Információ jelentése.) Vasárnap történelmi aktus színhelye volt Szaloniki városa.
Ünnepélyes külsőségek között Szalonikiben kinyilvánították Bulgária katonai egyenjogúságát és felszabadították a bolgár államot a neuilly-i békeszerződése megszégyenítő határozmányai alól.

Kjoszeivanov bolgár minsizterelnök és Metaxasz görög miniszterelnök, mint a Balkán-szövetség ezidőszerinti elnöke, kölcsönös megnemtámadási egyezményt írtak alá, amelynek keretében a neuilly-i békeszerződés katonai határozmányai, amelyek Bulgária felfegyverkezését korlátozták, hatályukat veszítik.

Bulgária újból teljesen független! - jelenti a szófiai kormány

Szófia, július 31.
(Az Információ jelentése.) Bulgária örömmámorban úszik. Este félhét órakor harminc katonai repülőgép jelent meg a főváros fölött és röpcédulák áradatát szórta le az uccákra. A röpcédulákon a kormány kiáltványa volt olvasható, amely röviden közelte: Bulgária mától kezdve újból teljesen független és jogában áll fegyverkeznie!