A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi vizsgától

A kétségbeesett szülők panasszal fordulnak Teleki kultuszminiszterhez

Mezőtúr, május 29.

A várost különös eset tartja izgalomban, amely a Teleki Blanka állami leánygimnázium irásbeli érettségijén történt. A nagymultú, előkelő leányintézet május 17-20-a között tartotta az írásbeli érettségi vizsgálatokat. A vizsgák a legnagyobb rendben folytak – egészen az utolsó napig. Május 20-án a francia írásbeli érettségi alatt a gimnázium igazgatónője, dr. Pápay Irma, két tanulót, Kirk Ilonát és Ajkay Nórát rajtakapta, hogy úgynevezett „segédeszközöket” használtak, diáknyelven puskáztak. Az igazgatónő azonnal felfüggesztette a két leány érettségi jogát és megtette a jelentést a debreceni főigazgatóságnak.

A szokatlan eset elképzelhető riadalmat keltett a lányok körében, annál is inkább, mert az igazgatónő tovább folytatta a nyomozást, hogy Elek Ilonának és Nikay Verának is segített a francia dolgozat elkészítésében és hogyan jutott a kis papírszelet a két lány irkája alá.

A rögtönzött nyomozás azonban holtpontra jutott, mert a két lány nem nevezte meg segítőtársukat, így az igazgatónő az egész osztály előtt kijelentette, hogy nem gyanusít senkit, legkevésbé pedig Saroltát, az osztály színjeles tanulóját, aki legközelebb ült a két lányhoz. A két felfüggesztés is nagy meglepetést keltett Mezőtúron, de csak fokozódott az izgalom, amikor hétfőn az igazgatónő anélkül, hogy további vizsgálatot folytatott volna, még négy lánynak érettségi jogát függesztette fel.

A négy tanuló közül kettő, Sztajaloeszky Sári és Münnich Mária nyolc éven keresztül jeles tanulói voltak az intézetnek. Hasonló súlyos ítéletben részesült még Pályi Kata és Várkonyi Piroska. Pályi Kata édesanyja Mezőtúron gimnáziumi tanár, Várkonyi Piroskáé pedig állomásfőnök. Dr. Pápay Irma igazgatónő közölte a szülőkkel, hogy a lányok érettségi jogát felfüggeszti és a vizsgálat aktáit az illetékes főigazgatósághoz terjeszti.

A szülők természetesen felelősségre vonták az igazgatónőt, hogy milyen alapon hozta a felfüggesztő ítéletet, amikor eddig kifogástalan magaviseletű és kiváló előmenetelű tanítványait ki sem hallgatta, hanem csupán egyetlen lánynövendék bizalmas értesítése alapján járt el. A súlyos ítélet hatása alatt két lány idegrohamot kapott és azóta is orvosi kezelés alatt áll.

A szülők küldöttséget menesztettek Debrecenbe is dr. Bessenyey Lajos főigazgatóhoz, aki azonban csak azt a választ tudta adni a kétségbeesett szülőknek: a felfüggesztést csak akkor tudja visszavonni, ha az igazgatónő olyan jelentést terjeszt fel hozzá, hogy az utólag felfüggesztett négy lány nem vétett az érettségi fegyelmi szabályzata ellen. Miután Pápay Irma igazgatónő erre nem volt hajlandó, a szülők elhatározták, hogy panasszal fordulnak gróf Teleki Pál kultuszminiszterhez.

A miniszteri audienciára a szülők felhozzák magukkal mind a hat érettségiző lányt, hogy a miniszter személyesen is meghallgathassa őket. Különösen a két jeles tanuló felfüggesztése miatt támadt megdöbbenés Mezőtúron, mert a felfüggesztés következtében ezek elesnek attól, hogy a jövő évre valamelyik főiskolára vagy egyetemre tudjanak beiratkozni. Dr. Pápay Irma, a Teleki Blanka leánygimnázium igazgatónője A Reggel tudósítójának kérdésére kijelentette: „nem áll módjában a felfüggesztésekről nyilatkozni, mert ez az intézet belső ügye és így csak felettes hatóságainak adhat felvilágosítást”.