Birkózóink 6:l-re verték a lengyeleket

Hiába váltotta fel vasárnapra a trópusi hőséget a hűvös időjárás, a ligeti cirkuszban csak néhány száz néző gyűlt egybe a magyar-lengyel görög-római birkózómérkőzésre. Nem is csoda: Júliusban, vasárnap délben, birkózóversenyt rendezni, nem nevezhető szerencsés ötletnek.

Közel félórás késéssel vonul fel a két nemzet válogatott csapata. Lengyel himnusz, magyar himnusz, azután vitéz Kossuth Ferenc dr., a szövetség elnöke magyarul és németül üdvözli a versenyzőket, végül Papp László dr., a világhírű magyar birkózóbajnok bemutatja a két csapat tagjait.

A lengyelek aránylag kistermetű legények, elfogódottan hajolnak meg a közönség tapsaira. A magyaroknál Dobó helyett Imrei a légsúlyú válogatott. Az első mérkőzés: Imrei-Rokita.

Unalmasan kezdődik. A lengyel versenyző csak védekezik. Egy néző nagy derültséget keltve megkérdi:
- Mi ez a W-formáció?
Győz Imrei. 1:0 Magyarország javára.

A két pehelysúlyú Marczok és Tóth mérkőzése már izgalmasabban indul. Olyan hevesen rohannak egymásnak, hogy még a szőnyeg melletti fűrészporban is meghemperegnek.

A közönség egyre élénkebb lesz:
- Szedd fel a karját! Ne hagyd kimenni! – így biztatják a magyar Európai-bajnokot, aki megfogadja a jó tanácsokat és legyőzi ellenfelét.

Papp László dr. már hirdeti is:
- Magyarország 2:1-re vezet!

A nép tiltakozik és Papp dr. máris helyesbit:
- Töredelmesen javítok: Magyarország 2:0-ra vezet!

A középsúlyban a hosszú és furcsanevű Swictoszlawszkynak az olimpiai bajnok Lőrincz Márton az ellenfele. Nagy meglepetésre Lőrincz egészen gyenge, a közönség csalódottan nézi, hogy a lengyel milyen könnyedén bánik el bajnokunkkal. Swictoszlawszky győz. Magyarország-Lengyelország 2:1.

Szünet után a nehézsúlyúak jönnek. A kisközépsúlyban a mindig mosolygó Sárosi 5 perc alatt két vállra fekteti Kamt és így megszerzi az első tussos győzelmet. 3:1 az arány.

Nagyközépsúly: Dujcsek-Kovács. A két birkózó mindenfajta fogást kipróbál, már úgy látszik, hogy döntetlen lesz. De azután mégis a magyar Kovács kerül ki győztesként.
Most már biztos a végső győzelem is. 4:1.

Gwoidz és Kittka elkeseredett küzdelmet vív. Nagyon izzanak, csurog róluk a verejték. A mérkőzés utolsó perceiben a magyar néhány gyors akciót produkál és: 5:1.

Az utolsó mérkőzésre a nehézsúlyú Bóbis nem sokat teketóriázik Kossmoszkyval. Az első percben felkapja a lengyelt és néhány másodpercig tartó erőlködés után úgy odaszögezi a szőnyeghez, hogy meg sem tud moccanni. Tus-győzelem.

Magyarország tehát 6:1 arányban győzött Lengyelország ellen.

Vitéz Kossuth Ferenc dr., a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, meg van elégedve.
- Az eredmény reális, - mondja A Reggel-nek, - A fiatalok kitettek magukért.

Papp László dr.-nak ez a véleménye:
- Lőrincz nem veszi komolyan a dolgot… Egyébként minden nagyon jól ment.