Reggeltől alkonyatig ropogtak a puskák a nemzetközi lövészversenyen

A Szent István jubileumi évvel kapcsolatos nemzetközi lövészversenyt vasárnap délelőtt 9 órakor nyitották meg ünnepélyes keretek között a Marcibányi-téri lövöldében.

A verseny résztvevői a lőtér előtti úttesten gyülekeztek. Itt volt felállítva a szónoki emelvény, amely mellett az úttesten álltak fel a résztvevő nemzetek csapatai. Jobbszárnyon állt az ősi lövészzászlóval a magyar csapat, azután magyar ábécé sorrendben a külföldi résztvevők, az esztek, lengyelek, németek és olaszok.

A kormányt Zsindely Ferenc dr. államtitkár képviseletében Némethy Károly tanácsnok jelent meg, az Országos Testnevelési Tanácsot vitéz Moldoványi István alelnök képviselte. A honvédelmi miniszter és a honvédség főparancsnokának képviseletében vitéz Kiss János tábornok volt jelen.

A lövészszövetség részéről Hedry Béla altábornagy elnök Schreiner János tábornok társelnök, Neuhold Kornél alelnök, Verbőczy Kálmán alezredes, főtitkár jelentek meg. A katonazenekar egymásután játszotta a résztvevő nemzetek himnuszait, majd Hedry Béla altábornagy, a szövetség elnöke üdvözölte a verseny résztvevőit.

Zsindely Ferenc dr. államtitkár, a kormány jókívánságait tolmácsolta, Schreiner János tábornok francia nyelven üdvözölte a külföldi résztvevőket és végül Morvay Zsigmond a vendéglátó Budapesti Polgári Lövész Egyesület nevében köszöntötte a résztvevőket.

Az üdvözlő beszédek után a határőrzenekar indulójának hangjaira a versenyző csapatok a lőttére vonultak. Utána következett a lövészkiállítás megnyitása. Jakab Árpád, az egyesület főtitkára, aki nagy fáradtsággal és kiváló szakértelemmel állította össze a pompás és igen érdekes anyagot, vezette végig a jelenlevőket.

Ezután megkezdődött a komoly verseny. A lövések tompa zajától volt azután hangos a lőcsarnok és környéke egészen alkonyatig. A lőverseny még négy napig tart, a kiállítás pedig egy hónapig lesz nyitva. A versenyek s a kiállítás megtekintése díjtalan.

A vasárnapi megnyitó versenyen a németek értek el kimagasló eredményt. Mind a három német versenyző, Maurer, Jasper és Keller hibátlanul 54 találatot ért el az olimpiai pisztolyversenyben. A céllövő pisztolyversenyben az esztergomi Tölgyesy jó eredménnyel végzett.

A nemzetközi lőverseny második versenynapján, hétfőn, teljes üzemben volt a budai lőtér, ahol valamennyi versenyszámban erős küzdelem folyt a kiváló külföldi és a legjobb magyar versenyzők között. A szeles időjárás és néha szemerkélő eső egyáltalán nem zavarta a versenyzőket.

A második versenynap nagy meglepetést a német gyorstüzelő pisztoly csapata hozta. A lehető legnagyobb teljesítményt érték el és ebben a versenyszámban, hibátlanul végeztek, és ezzel ennek a csapatversenynek biztos győztesei, mert a többi csapatok egyes versenyzői már hibákat lőttek.

Egyénileg ebben a versenyszámban (hatalakos olimpiai pisztolylövés) 8 versenyző áll holtversenyben hiba nélkül az élen és pedig a német csapat öt tagja: Mauer, dr. Jasper, Keller, Richerer és Laupold, továbbá három magyar versenyző, Bechtold alezredes (Kőszeg), Hadinszky százados (Gyöngyös) és Gyelmino (BPLE). Valamennyien 54 lövésből 54 találattal. A magyar csapat tagjai közül Vadony százados, Börzsönyi, Jakab egy-egy hibát lőttek.

Álló helyzetben vezet Sturm német. Térdelő helyzetben vezet Paproczky lengyel. Nyíltirányzékos kispuskaversenyben vezet Gehmann, német.

Hölgyek nyíltirányzékos kispuskaversenyében a magyar bajnok és rekordernő, Cséfalvay Magda vezet. A céllövő pisztolyversenyben az esztergomi Tölgyesynek vasárnap elért 538 egységes eredményét hétfőn senki sem lőtte túl.

A versenyt valamennyi versenyszámban kedden reggel nyolc órakor folytatják.