M. Bernard Dewavrin, a magyarbarát francia milliomos

Az 1939. évre kiírt állami ösztöndíjak között egy új tétel szerepel:
„Egy francia nagyiparos által felajánlott öt ösztöndíj, egyenként 2.500 pengő összegben. Műszaki képzettséggel rendelkezők előnyben részesülnek.”

Az ösztöndíjat Bernard Dewavrin francia textilgyáros
adta, akinek Budapesten is van egy vállalata, a Francia-Magyar Pamutipar r.-t. M. Dewavrin, aki Franciaországban híres jótékonyságáról, most elsőízben adott ösztöndíjat magyarok részére. Ebben az évben 12.500 pengőt, a jövő évben már nyolc ösztöndíjat, 20.000 pengőt ad a tanulnivágyó magyar ifjúságnak.

Az ösztöndíjadónak nincsen más célja,
mint az, hogy arra érdemes ifjaknak tanulmányi lehetőséget nyujtson Franciaországban.

A Dewavrin-családnak közel 10 textilgyára
és egyéb vállalata van Franciaországban. Ők tartják kezükben az észak-franciaországi textilipart. Bernard Dewavrin sokszoros milliomos és Franciaországban közkedveltségnek örvend. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy állandóan hatalmas összegeket fordít jótékony célra, a másik pedig, hogy erős szociális érzékével megszerezte magának az alkalmazottai és munkásai szeretetét is.

A harmadik ok pedig az, ami – ha Franciaország ilyen szempontból való helyzetét ismerjük – nem nevetni való, hogy a Dewavrin-családban 12 gyerek van. Bernard, Pierre és Henri Dewavrin, a három legidősebb sokat jár Magyarországra is. Mindannyian nagy magyarbarátok.