Milliók fognak elpusztulni!

„Nincs emberi hatalom, mely a kínai árvizet megállítja” – mondja Cholnoky professzor

Háromszázezer ember fulladt eddig a Hoang-ho piszkos sárga hullámaiba. A világtörténelem legjellegzetesebb háborús „manővere” ez: a távolkeleti hadszíntéren felrobbantották a Hoang-ho gátjait és a folyó kínait és japánt, asszonyt és katonát, házat és tankot, egyaránt elsodort. Cholnoky Jenő professzor, az egyetem földrajzi intézetének igazgatója világszerte legkiválóbb ismerője ennek a kérdésnek. Ő mondja A Reuthernek:
- A Hoang-hot évezredek óta szabályozzák.

Az árvízgátakat azonban egymástól nagyon messze építették fel, köztük lassan hömpölyög a folyó és a hordalék feltöltötte a gátak közti részt. Kai-feng-fu városnál például a gátak magassága 14 méter – magyarázza az ősz professzor – és a gátak közti ártért a folyó 11 méter magasságra feltöltötte, úgy hogy a Sárga-folyó középvízállás idején körülbelül hat méterrel magasabban folyik, mint a parlamenti házak teteje!

Ha ezen a tájon a Sárga folyam keresztültöri gátját, nincs emberi hatalom, mely megakadályozza, hogy magas medréből kiömölve, folyása új irányt ne vegyen. Ilyen katasztrófa a kínai történelmi adatok szerint már kilencszer fordult elő. Ez a tizedik eset! Legutóbb 1854-ben törte át a gátat és dél-keletről észak-kelet felé fordulva, a Pe-esi-fi öbölbe ömlött. Egyszerűen átugrott akkora területet, mint az egész Dunántúl!

Olyan ez, mintha a Duna Pozsonynál meggondolná magát, kifordulna medréből és az Adria felé venné útját!
Két és félmillió ember fulladt akkor a „Bánatfolyó” tengerré dagadt medrébe.

Másodpercenként 20 ezer köbméter víz!

A Hoang-hot azután új futásban is gátak közé fogták. Most Kai feng-funál megint átszakította a védőgátakat és az óriási víztömeg délnyugat felé vette az útját. Valószínűleg a régi meder mentén fog új utat vágni magának. Közben elönt néhány vármegyényi területet és mivel a lakosság elég sűrű, kimondhatatlan lesz a pusztulás!

Milliók fognak elpusztulni, mert a Sárga folyam másodpercenként mintegy húszezer köbméter vizet zúdit a sikságra.

Gátrobbantásról beszélnek, de korántsem bizonyos, hogy szándékosan történt a gátszakítás.
Emberi beavatkozás nélkül is megtörténhetett a katasztrófa.

A Sárga folyammal nem lehet tréfálni! Egyet nyujtózik és annyi embert pusztít el, mint a spanyol polgárháború két esztendeje.