Átképzések a társadalmi egyensúly-törvény végrehajtásához

Négy igen fontos hivatala van Kultsár Istvánnak.
Az ő feladata az állástalan diplomások elhelyezése, rábízták a társadalmi egyensúly-törvény végrehajtását és annak ellenőrzését, egyben pedig a miniszteri biztosa ugyane törvény végrehajtásának a sajtóra vonatkozólag és végül változatlanul megtartotta kultuszminisztériumi ügykörét is.

A társadalmi egyensúly-törvényt adminisztráló hivatal
a Statisztikai Hivatal Keleti Károly-utcai épületében működik, maga az értelmiségi kormánybiztosság a Klotild-utcában van, a harmadik hivatalos helyisége pedig a kultuszminisztérium első emeletén. Munkatársunk felkereste Kultsár István miniszteri tanácsost és megkérte, nyilatkozzék egyes aktuális kérdésekről.

– Készséggel – felelte Kultsár István.
– Sőt: majd elmondok Önnek, szerkesztő úr egyet-mást, amit talán nem is kérdez.
– ?
– Igen, tudniillik egyes lapok azt a kijelentést tulajdonítják nekem, hogy a zsidótörvényt nem lehet végrehajtani, mert nincs utánpótlás. Ilyen kijelentést én nem tehettem, már csak azért sem, mert éppen az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve.


Kitűnő az átképzett emberanyag


– Megvan a szükségesnek mutatkozó teljes utánpótlás?

– A tapasztalatok szerint igen. Az átképzőtanfolyamok hallgatói ambiciózusak, nagyon szorgalmasak. A tanfolyamok előadói is így a legteljesebb elismeréssel nyilatkoznak a hallgatókról.
– A nagyvállalatok vezetői?
– Gazdasági érzék, szorgalom, stb. tekintetében meleg hangon beszéltek az utánpótlási anyagról.

Megkérdeztük Kultsár István miniszteri tanácsost,
figyelemmel kísérik-e azokat, akik az Önállósítási Alaptól kaptak támogatást.
– De mennyire! Nagyon csekély az a töredék, aki nem tud boldogulni. Természetesen kezdeti nehézségek vannak, küszködnek, de sokan kitűnő üzleti eredményeket értek el.


Átképeznek 21 nyelvtanárnőt


Az eddigi tapasztalatok, szembetűnő jelenségek felől érdeklődtünk ezután.

– Állandóan visszatérő panasz volt, mondta a kormánybiztos, hogy a vállalatok nem tudtak szert tenni nyelveket beszélő keresztény irodai alkalmazottakra, titkárokra, önálló kereskedőkre. Ezért próbaképpen huszonegy modern nyelvszakos tanárnő részére szerveztem átképző tanfolyamot a Kereskedelmi Akadémián. Hangsúlyozom, hogy ezek tökéletesen beszélték a legfontosabb külföldi nyelveket. Olyan kitűnően átképezték őket, hogy például az egyik legnagyobb bank a vizsgáról vitt el három tanárnőt. A kereskedelmi ismeretekből idegen nyelven vizsgáztak. Már most a 21 közül négy a mai napig nem tudott elhelyezkedni, pedig a vállalatok folyton ilyen munkaerőt „hiányolnak”!

– Az ügynökök utánpótlásánál mutatkozik
egyedül egy kis nehézség, de ez is csak átmeneti jelenség. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a törvény végrehajtása akadályba ütközik, mert a százalék kiszámítás globálisan történik: egybevesszük az ügynököt az illető vállalat központjával és így számítjuk ki a százalékot.
– Mit jelent ez a gyakorlatban?
– Azt, hogy ha a vállalat ma még nem kaphat keresztény ügynököt, kénytelen legyen felvenni keresztény könyvelőt, keresztény irodakisasszonyt. Tapasztalatlan, rutin nélküli ügynök veszélyeztetheti a vállalat üzletmenetét, de ha több keresztény munkaerő foglal helyet a központban, ez nem befolyásolhatja a vállalat üzletét.


Szakmai utánpótlás

Az átképzésre jelentkezők legnagyobb része
éveken keresztül a legnehezebb fizikai munkával kereste meg a kenyerét és a legnagyobb részük most is minden munkát elfogad. Feltűnő részletet mond el Kultsár István a szakmai átképzésről.
– Az érdekeltségek nagy része azt igyekezett kifejteni előttem, – mondta – hogy nincs szükség szakmai átképzésre, elég a kereskedelmi képzettség az új tisztviselőknek. Én viszont azt akarom, hogy magát a szakmai utánpótlást biztosítsuk, ne csupán a legalacsonyabb kategóriájú, szakismeret hiányában avanzsálni nem tudó egzisztenciákat teremtsünk. Akit pedig átképezünk, annak kivétel nélkül van állása.

– Az érdekeltségek kötelezik magukat ezeknek az elhelyezésére?

– Igen. Ezt jegyzőkönyvben lefektetjük és csak annyit képezünk át, amennyinek helye van, úgy, hogy mindenkinek, aki sikerrel végzi el az átképző tanfolyamot, elhelyezése előre biztosítva van.
– Méltóságod megítélése szerint milyen szellemben történik az egyensúly-törvény végrehajtása?
– Nem látunk még megértést! Ezt bizonyítja, hogy 15.000 munkaadó ellen kellett feljelentést tenni. Ha mindegyik munkaadó csak két-három embert akar és tud elrejteni, az végeredményben sok ezer főnyi kijátszást jelent. Ezért kell abszolut precizen végrehajtani a törvényt.