Népszavazást követel Mussolini a felvidéki magyaroknak

Trieszt, szeptember 19.

- Vannak pillanatok a népek életében, amikor a vezéreknek nem szabad elhárítani maguktól a felelősséget, hanem azt teljes mértékben vállalniok kell. Amit most mondok nektek, azt nemcsak a róma-berlini tengely politikája diktálja, amelynek igazolását a történelem adja és nemcsak azok a baráti érzelmek, amelyek minket a magyarok, a lengyelek és a másodikszámú muzsikállam többi nemzetisége iránt eltöltenek.

Amit most mondok, azt egy magasabb lelkiismeret diktálja, amely nem is annyira olasz, mint inkább európai lelkiismeret. Amikor a történelem által felvetett kérdések bonyolult és kuszált állapotba kerülnek, az egyetlen egyszerű, ésszerű és gyökeres megoldás az, ami mi fasiszták úgy nevezünk, hogy totális megoldás. Abban a kérdésben, amely jelenleg Európát felkavarja, a megoldás csak egy lehet: népszavazások!

Népszavazás minden nemzetiség számára, amely azt kívánja és amelyet arra kényszerítettek, hogy abban az államban éljen, amely a nagy Csehszlovákia lett volna s amely most kimutatta, hogy szervi hibában szenved.

De vannak pillanatok, amikor az események a lavina szédületes sebességével rohannak. Ilyenkor, ha el akarjuk kerülni a zűrzavart és a bonyodalmakat, gyorsan kell cselekedni. A gyors cselekvés szükségét érezte az angol miniszterelnök is, amikor mint a „béke repülő hirnöke” Londonból Münchenbe utazott.

Minden késedelem, amely hátráltathatja a megoldást, végzetes összeütközéshez vezethet. Az előbb említett megoldás Moszkva ellenkezése dacára is áthatotta már az európai népek szívét. Mi azt kívánjuk, hogy ezekben az utolsó órákban sikerüljön megtalálni a békés megoldást.

Ha azonban ez nem volna lehetséges, akkor azt kívánjuk, hogy az esetleges viszályt szigeteljék el. Ha pedig ez nem így történnék és Prága mellett és Prága ellen egyetemes jellegű viszály törne ki, akkor tudja meg mindenki, hogy Olaszország már válaszolt, hogy ebben az esetben hová áll!

A Duce beszéde második felében a faji kérdésről szólt, amely – mint mondotta- ma a legégetőbb belpolitikai kérdése Olaszországnak:
- Ezen a téren is megtaláljuk a szükséges megoldásokat – folytatta.  - Azok, akik azt hiszik, hogy e kérdésben mások tanácsainak engedelmeskedünk, megvetésünket és szánalmunkat érdemlik. A faji kérdés csak azok számára jött váratlanul, akik hosszú álomból ébredtek fel. Ez a kérdés a birodalom meghódításából folyik, mert a birodalmakat a népek fegyverrel hódítják meg, de tekintélyükkel tartják meg, tekintélyhez pedig faji öntudatra van szükség.

A zsidókérdés csak egyik vonatkozása a faji kérdésnek. A világ zsidósága tizenhat éven át engesztelhetetlen ellensége volt a fasizmusnak. Ennek ellenére azokkal az olasz állampolgárságú zsidókkal szemben, akiknek elvitathatatlan katonai vagy polgári érdemeik vannak, megértésről és igazságérzetről teszünk tanuságot.