Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes és furcsa élete 2.rész

A nagy szellem a nyugalomra gondol

Az a szándéka, hogy egyetemi munkásságával nemsokára felhagy. Nem azért, mintha végső konkluzióhoz jutott volna elméletei fejtegetésében (hiszen semmit sem lehet véglegesnek tekinteni), csak egyszerűen fáradtnak érzi magát és ifjabb szellemi erőkre bízza, hogy tovább menve az általa kijelölt utakon, kutatásai gyümölcsét leszakítsák.

Attól fél, hogy kisiklik ellenőrzési képességéből az eddig elért eredmények összegezése, ha olyan agy vonná le a végső következtetéseket, amely már nem rendelkezik teljes életképességgel. Körülbelül ezekkel a szavakkal adu tudtára elhatárolását apám környezetének is. Minden tiltakozásuk ellenére is be kellett látniok, hogy mennyire igazak az elvei.

A történelem bebizonyítja, milyen szánalmas vége lett sok nagy embernek, akik életerejük virágzásában képzett, nagy tudósnak számítottak és az öregséggel járó szellemi elgyöngülés folytán a téves következtetések egész sorát levonva, majdnem megsemmisítették azt, amit egy hosszú életen át alkottak….

Apám nem akar ebbe a hibába esni. Átengedi az ifjabb nemzedéknek mindazt, amit negyvenévi tudományos működése során összegyűjtött ….

Einstein utódai

Legkedvesebb asszisztenseinek egyike váltja fel apámat munkahelyén, az, aki a legnehezebb órákban sem hagyta őt el: dr Infeld Lipót, egyike ama keveseknek, akik mindenüvé követték apámat mind szellemi, mind más természetű vándorlásai során.

Dr Infeld mellett két nő az, akikre nagy feladatok várnak: Miss Helen Dukas, aki már húsz év óta a titkárnője és valószínűleg Helen Keller, a csodaasszony, a vak és süket tudós. Kiváló szellemi képességei predesztinálják Helen Kellert arra, hogy igénybe vegyék munkásságát és alkalmasnak találják arra, hogy folytassa a művet, amit apám megkezdett.

Miss Keller lesz az első, aki megvalósítja a térben elszigetelt gondolkodó agy fogalmát. Ha a laboratóriumtól vissza is vonul édesapám, nem kétséges, hogy a legnagyobb odaadással fog személyesen elvégezni egyes kísérleteket, ha Miss Keller erre felkéri.

A vak és süket tudós hölgy nem tiszta matematikus, de ennek csak örül az apám, mert ebben az újszerű agyrendszerben olyan rátermettséget vél találni, amelyik előtt nyitva áll az út egyes felfedezésekhez, amikhez ő maga nem juthatna el, mert a tárgyi és konkrét számítások a mindennapi élethez láncolják.

Hollywood….

A hollywoodi filmgyárosoktól már évek óta kapja apám az ajánlatokat bizonyos tárgyú filmek lepergetésére, amelyek forgatókönyveit az ő különleges szempontjából írták. Elfoglaltsága miatt utasította vissza apám mindenkor ezeket az ajánlatokat, nem pedig, mintha lenézné a filmipart. Ellenkezőleg, minden héten elmegy a princetoni moziba.

Első szerepét nem megfilmesített regényben fogja játszani, de nem is kimondottan tudományos filmben, hanem teljesen szokatlan keretbe ültetik az alapötletet és a relativitás elméletétől átitatott légkört igyekeznek teremteni, tehát nagyon bonyolult munka lesz. A mozi ugyanis két kiterjedésre csökkenti le földünk eseményeit, holott a földnek három kiterjedése van. Meg kell sokszorozni tehát a filmen a elképzelés szemléltető eszközeit, hogy többkiterjedésű térség benyomását adja. Reméljük, hogy a fáradozásokat siker koronázza.

Kapott apán egy másik ajánlatot is Hollywoodból, de ebben nem szereplőnek, hanem rendezőnek hívja a vállalat. Főleg ez a második ajánlat érdekli apámat, aki csak azért megy Hollywoodba, ha megy, hogy nyugalmas öregséget biztosítson magának, mert már eleve kijelentette, hogy nem fogad el semmi néven nevezendő évjáradékot az egyetemtől, ha kiválik az előadók sorából.

A parabola-alakú ház

Georgia államban, Savannah közelében épül a házunk, amelynek tervrajzát apám maga rajzolta. Az alakja bizony nem mindennapi. Egyetlen egyenes vonal sem látható rajta, sem kívül, sem belül; olyan lesz a villánk, mint egy tizenöt méter magas, csúcsára állított parabola.

Alapja egy tíz méter sugarú kör. A bútorok és berendezési tárgyak megválogatásánál teljes mértékben érvényesül a „nem egyenes vonal” elve. Apám kívánságához mérten úgy készítik el a bútorokat, hogy alakjuk merevsége ne kerüljön összeütközésbe a ferde vonalak követelményeivel, az „Einsteini mértan” alaptételeinek kizárólagos sugalmazóival.

Nem ok nélkül óhajtja ezt így apám. Az utóbbi évek folyamán szívvel-lélekkel a hullámmozgások rejtelmeibe akart behatolni és úgy véli, hogy a ferde vonalak állandó környezetében gondolatai jobban összpontosulhatnak. Ezek volnának tehát tervei a jövőre és ha még jobban erőt vesz rajta a fáradtság érzete, mely már most is nyugtalanítja, akkor sürgetni fogja az építés befejezését.

Miss Bryant feljegyzései