Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő

Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő, hogy sikkasztásai és hamisításai nyomát eltüntesse.

Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek sem tartózkodott az Egyesült Izzó és Villamossági Rt. telepén, az őrködő portáshoz oda sietett Österreicher Livia, a gyár tisztviselője:
- Nézze csak, abból az ablakból füst tódul kifelé… Alighanem tűz van a pénztárban!
A következő pillanatban fölsivított a telep tűzszirénája, a riadóra minden oldalról előrohant a házi őrség, behatoltak a pénztárhelyiségbe és mire az ucca felől fölhagzott a tűzőrség autóinak robogása, már csak egy félig elégett, füstölgő szekrény fogadta az érkezőket és a szekrényben részben elégett, félig megszenesedett iratok.

Nyomban a helyszínen termett a gyár egyik igazgatója, több tisztviselővel együtt és a késő esti órákban megkezdték a házi vizsgálatot. A szétesett szekrényből egymás után kerültek elő olyan bónok, utalványok és egyéb pénztári okmányok, amelyek csak részben égtek el és még nagyon jól olvashatók voltak. Kihallgatták a portást is, aki elmondta, hogy Österreicher Szilvia nyomban azután eltűnt, amint őt a tűzre figyelmeztette. Az is gyanus volt a főnökök előtt, hogy a fiatal tisztviselőnő szombaton délután bement a pénztárhelyiségbe, ahol senki sem tartózkodott és ahol ebben az órában senkinek nincsen keresnivalója, mert a gyár egész személyzete szombat déltől hétfő reggelig munkaszünetet tart.

A hajnali órákig tartott vizsgálat olyan gyanús nyomokat talált, hogy a vállalat feljelentést tett a rendőrségen és kora reggel Österreicher Liviát detektívek vitték be az angyalföldi Kartács ucca 7-a alatti lakásáról a főkapitányságra. Órákig faggatták, mire a 20 éves lány megtört és elmondott mindent. Két évvel ezelőtt került az Egyesült Izzóhoz, az érettségije után, mint munkásnő. Később irodai munkára osztották be, a pénztárba, ahol ő kezelte azt a kézipéntárkészletet, amelyből bónokra és utalványokra kisebb összegeket szoktak felvenni az alkalmazottak. Néhány hónappal ezelőtt megismerkedett egy férfival, akinek a nevét nem tudja, vagy – nem akarja megmondani.

A férfi – legalább is így adja elő Österreicher Livia – elvitte őt egy Teréz körúti kártyaklubba, ahol elveszítette az összekuporgatott kis pénzét. Ő maga nem játszott, csak pénzt adott a játékhoz. Magával sodorta a vesztesek szenvedélye és ahogyan mondani szokás: „”ment a pénze után.” Elkezdett sikkasztani, csalni, okiratot hamisítani. A kis összegekről kiállított és kezelésére bízott bónokat kijavította. 7 pengőből 70 pengőt, 11 pengőből 110 pengőt korrigált át, egy-egy számjeggyel és a különbözeti összegeket kivette a pénztárból. Később, egy főnöke aláírását hamisítva, utalványokat is gyártott és azoknak a pénzbeli értékét is ő vette át.
De minden elúszott a kártyán: körülbelül háromezer pengő!

Miután félt attól, hogy üzelmeit fölfedezik, szombat délután bement az elhagyatott pénztárhelyiségbe, kinyitotta a szekrényt, égő gyufát dobott bele és megvárta, amíg a papiros lángra gyullad. Akkor aztán leszaladt az udvarra és hogy a gyanút elterelje magáról! – jelentette a tüzet a portásnak. Úgylátszik, túl korán jelentette, mert a villámgyors tűzriadó nyomán elfojtották a vészt és a félig elégett bónok, valamint a gyujtogatás kétségtelen nyomai elárulták a megtévedt fiatal lányt!

A főkapitányságon csalás, sikkasztás, okirathamisítás és gyujtogatsá miatt hirdették ki Österreicher Livai előtt az előzetes letartóztatás. Különösen súlyos vád az utóbbi, mert a sűrűn lakott területen elkövetett gyujtogatást a törvény 15 évig terjedő fegyházzal büntetheti.